Moj grad

Obeležavanje 500 godina postojanja tvrđave Fetislam

Foto: J. Jacić/Boom93

Foto: J. Jacić/Boom93

U Kladovu će od 22. do 26. aprila biti organizovan raznovrstan kulturno-umetnički program, čime će biti obeležen Dan opštine Kladovo i veliki jubilej - 500 godina postojanja tvrđave Fetislam.

Svečanost će započeti pozorišnom predstavom protiv vršnjačkog nasilja "Mi se ne rugamo" pozorišta Velik mali princ iz Beograda, koja će početi u 11 časova u Domu kulture.

U Domu kulture će 23. aprila u 20 časova biti odigrana predstava "Hotel 88".

U sredu, 24. aprila, u 12 časova, u Vizitor centru tvrđave biće otvorena dokumentarna izložba "Vekovi Fetislama (1524⎯2024)", koju je pripremila Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo.

U četvrtak, 25. aprila, sledi koncert Amadeus benda na platou kod Doma omladine. Koncert će početi u 20 časova.

Poslednjeg dana proslave Dana opštine i jubileja, 26. aprila, u periodu od 12 do 19 časova, na letnjoj sceni Malog grada biće održana interaktivna radionica srednjovekovnih veština i zanata koju realizuje Udruženje „Beli orlovi“. U 18 časova nastupiće Grčki horski ansambl Evropola „I. Kapodistria“, a u 19 časova Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Gračanice. Od 20.30 časova na letnjoj sceni Malog grada biće održan koncert Danice Crnogorčević.

Foto: J. Jacić/Boom93

Navedeni kulturno-umetnički program organizuje Turistička organizacija opštine Kladovo u saradnji sa Bibliotekom „Centar za kulturu“, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

Kako se navodi na sajtu Turističke organizacije opštine Kladovo, Fetislam, tvrđavu na Dunavu, podigli su Turci 1524. godine. Njen naziv znači „pobeda Islama“. Podeljena je na dva dela – Mali grad i Veliki grad. Kako se pretpostavlja, Mali grad je bio artiljerijska baza koju su štitile kružne kule. Na kapijama koje vode u tvrđavu postavljene su mermerne ploče u slavu sultana Mahmuda II. 

Foto: J. Jacić/Boom93