Sport

Upaljen olimpijski plamen

Foto: YouTube printscreen/FRANCE 24 English

Foto: YouTube printscreen/FRANCE 24 English

Olimpijski plamen upaljen je danas, 16. aprila, u drevnoj Olimpiji i 11 dana će putovati preko Grčke pre nego što stigne do luke Pirej, južno od Atine, gde će se 26. aprila ukrcati na brod Belem za Marsej.

Očekuje se da će oko 150.000 ljudi 8. maja u luci u Marseju dočekati olimpijski plamen koji će iz Grčke stići na Belemu, francuskom jedrenjaku sa tri jarbola, saopštili su danas organizatori.

Pre ulaska u Staru luku, brod izgrađen 1896. godine će prodefilovati lukom u Marseju gde će ga pratiti 1.024 čamaca. Planirana je zabava na kopnu i na moru tokom celog dana.

"Ovde će sve biti besplatno", rekao je gradonačelnik Marseja Benoa Pajan.

U 19.00 Belem će ući u Staru luku, dočekan vatrometom, muzikom orkestra Marsejske opere i navijanjem koje su pripremile grupe navijača fudbalskog kluba Olimpik.

Kada brod sa tri jarbola bude usidren, prvi nosilac baklje koji kroči na francusko tlo - čiji je identitet dobro čuvana tajna - spustiće se sa Belema i proći nekoliko desetina metara plutajućom atletskom stazom, u pristustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Olimpijski plamen će 9. maja u Marseju započeti svoje putovanje kroz Francusku pre nego što stigne u Pariz na dan ceremonije otvaranja, 26. jula.