Društvo

U toku javna rasprava o nacrtu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2024. godinu

FOTO: Boom93/R. Momirović

FOTO: Boom93/R. Momirović

Gradsko veće Grada Požarevca poziva sve građane, predstavnike civilnog društva, stručnu javnosti i sve druge zainteresovane subjekte da se upoznaju sa tekstom nacrta Lokalnog akcionog plana zapošljavanja Grada Požarevca za 2024. godinu i da daju predloge, sugestije i komentare.

Javna rasprava počela je juče, 16. aprila, i trajaće do 23. aprila. 

Kako se navodi na sajtu grada, predlozi, sugestije, inicijative i komentari dostavljaju se Gradskoj upravi Grada Požarevca, putem elektronske pošte na adresu marko.savic@pozarevac.rs ili poštom na adresu: Gradska uprava Grada Požarevca, Odeljenje za investicije, lokalni ekonomski razvoj i poljoprivredu i zaštitu životne sredine, Odseka za lokalni ekonomski razvoj, ul. Drinska br. 2, Požarevac, za naznakom: ,,Za javnu raspravu o nacrtu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja Grada Požarevca za 2024. godinu.“

Po okončanju javne rasprave, Gradsko veće Grada Požarevca će analizirati sve primedbe, predloge i sugestije učesnika u javnoj raspravi i na osnovu toga sačiniti Izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi i u roku od 10 dana od dana okončanja javne rasprave isti objaviti na internet stranici Grada Požarevca.

Prema oblastima delatnosti najveće potrebe iskazuju prerađivačka industrija, trgovina na veliko i malo, obrazovanje i građevinarstvo dok prema područjima rada najveće potrebe iskazuju trgovina, ugostiteljstvo i turizam, ekonomija, pravo i administracija, mašinstvo i obrada metala i vaspitanje i obrazovanje. Isto tako, prethodni period karakteriše veoma slaba teritorijalna i profesionalna pokretljivost radne snage, navodi se u tekstu Nacrta.

Navedeno je i da potencijale privrednog razvoja na području Grada Požarevca, pored prirodnih resursa i rezervi uglja (pre svega lignita), nafte i gasa, kao i nalazišta gline i kvarcnog peska, šljunka i peska duž tokova reke Velike Morave i Dunava, predstavljaju i velike mogućnosti razvoja poljoprivrede i prerađivačke prehrambene industrije, imajući u vidu dobre geološke i druge prirodne uslove za postizanje konkurentnosti u gotovo svim granama poljoprivredne proizvodnje. 

Podaci koji su navedeni u Nacrtu pokazuju da je ukupan broj nezaposlenih na teritoriji Grada Požarevca u 2023. godini 2.944 osobe, od čega 1.991 čine žene (67,62%).

"U periodu od 2021 do 2023. godine učešće mladih u ukupnom broju nezaposlenih se nije značajno menjao i kretao se od 26,22 % do 24,49%. U apsolutnim brojevima došlo je do osetnog smanjenja broja mladih nezaposlenih lica, sa 1.015 u 2021. godini, na 721 u 2023. godini, dok u procentualnom smislu nije bilo značajnijih promena. Ovaj trend se odnosi i na učešće žena u ovoj starosnoj kategoriji u kojoj ukupan broj nezaposlenih žena u 2023.godini iznosi 493", navodi se u Nacrtu.

U strukturi nezaposlenih lica starijih od 50 godina učešće je 35,01%, što je povećanje u odnosu na 2022. godinu, kada je iznosio oko 32%. Kada su u pitanju žene starije od 50 godina u odnosu na ukupan broj nezaposlenih žena, učešće je 30,66%.

I u 2023. godini najveći broj nezaposlenih lica su lica sa I i II stepenom stručne spreme.

Opšti cilj Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje Grada Požarevca za 2024. godinu je povećanje ukupne zaposlenosti u Gradu Požarevcu postignuto kroz stabilan i održivi rast zaposlenosti, zasnovan na znanju i dostojanstvenom radu i usklađenim aktivnostima
relevantnih partnera, usmeren ka prioritetnom zapošljavanju teže zapošljivih lica, navodi se u tekstu Nacrta.

Posebni ciljevi su:

  1. Podsticanje zapošljavanja i socijalnog uključivanja teže zapošljivih lica i posebno osetljivih kategorija nezaposlenih lica;
  2. Razvoj ljudskih resursa i
  3. Unapređenje položaja nezaposlenih lica na tržištu rada.

U okviru posebnih ciljeva identifikovani su programi i mere, a u okviru programa su definisani projekti lokalne aktivne politike zapošljavanja. 

Za realizaciju LAPZ i mera aktivne politike zapošljavanja u 2024. godini, Odlukom o budžetu Grada Požarevca za 2024. godinu predviđena su sredstva u ukupnom iznosu od 13.000.000 dinara.

Predlaže se da se u 2024. godini, podrži realizacija četiri mere aktivne politike zapošljavanja: 

  1. Javni radovi,
  2. Program podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ,
  3. Subvencije za samozapošljavanje,
  4. Stručna praksa.

Ceo tekst Nacrta možete pročitati na LINKU.