Društvo

Toplane traže veće cene grejanja, hoće li ono poskupeti u gradu?

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Toplane u šest gradova u Srbiji podnele su zahtev za povećanje cene grajanja, a među njima nalazi se i Smederevo.

Zatraženo poskupljenje iznosi u proseku od 3 do 10 odsto. Najmanje poskupljenje od 2,23 odsto zatražila je toplana u Smederevu, a najveće od čak 25 odsto toplana u Novoj Varoši. Preduzeća zahteve za povećanje cene grejanja pravdaju poskupljenjem energenata, pre svega gasa, jer 80 odsto daljinskih sistema za grejanje koristi ovaj energent. A da li će u pomenutim opštinama grejanje da poskupi, odlučiće njihove lokalne samouprave, kao osnivači gradskih toplana.

Gradsko veće Požarevca odbilo zahtev za poskupljenje grejanja

Javno preduzeće „Toplifikacija“ je sredinom septembra podnelo zahtev lokalnoj samoupravi za povećanje cene fiksnog dela računa za grejanje.

Kako se navodi u obrazloženju „Toplifikacije“ cena fiksnog dela grejanja treba da bude veća za 3,8%, a osnovni razlog leži u činjenici da su preduzeti veći investicioni zahvati što je povećalo armotizaciju. U obrazloženju se navodi i da su tokom 2020. godine ostvareni niži prihodi od priključaka.

Gradsko veće Požarevca nije dalo saglasnost za ovu odluku.

Cena grejanja povećana prošle godine

Odlukom Skupštine grada Požarevca grejanje je prošle godine poskupelo u gradu. Prema odluci uvećana je  jedinična cena energije i ona  je veća u rasponu od 19 do 21 odsto jedinične cene za površinu objekta, instalisanu snagu i očitavanje. Ovo su sve elementi na osnovu kojih se formira krajnja cena koju plaća kupac.

U obrazloženju Veća navodi se da je preduzeće prethodne godine izvršilo povećanje cena od 14% koje je odobrilo Gradsko veće. Takođe, preduzeće je na kraju 2020. godine ostvarilo neto dobitak oko 58 miliona dinara, dok na poziciji neraspoređeni dobitak  iz ranijih godina ima oko 207 miliona dinara.

Nakon procene finasijskih efekata rešenja na budžet grada, Gradsko veće je utvrdilo da sprovođenje ovog zahteva nema većeg finasijskog efekta na budžet Grada kao i da ne iziskuje posebna sredstva.

Nakon ove odluke cene grejanja biće iste kao i prošle godine.

Grejna sezona zvanično počinje danas 15. oktobra.