Zanimljivosti

Gde se ptice odmaraju dok lete preko okeana?

FOTO: Pexels

FOTO: Pexels

Ptice su sposobne za stvari koje su zaista neverovatne iz ljudske perspektive - od letenja satima bez mahanja krilima do toga da mogu da lete mesecima. Međutim, sve to vreme u vazduhu može da umori i najiskusnijeg letača. Gde se ptice odmaraju dok lete iznad okeana?

Za neke vrste, najbolja strategija je da ne stoje.

Studija iz 2021. godine posmatrala je pet vrsta ptica koje su prešle velike udaljenosti tokom jesenje migracije i otkrila da su se te vrste, uključujući sivog sokola i orla ribara, oslanjale na vetar tokom poletanja da bi sačuvale energiju za dugo putovanje, prenosi N1 Zagreb.

„Donedavno se pretpostavljalo da je uzdizanje na površini mora slabo ili da ga nema. Pokazali smo da to nije slučaj“, rekao je glavni autor Elham Nurani u izjavi koju je preneo IFL Science.

„Umesto toga, otkrili smo da ptice selice prilagođavaju svoje rute leta kako bi iskoristile uslove vetra i bujanja dok lete iznad mora. To im pomaže da izdrže stotine kilometara leta.“

Procenjuje se da su oko 2.000 vrsta ili 20 odsto od ukupnog broja ptica u svetu ptice selice. Istraživači su sada otkrili da više ptica nego što se mislilo odmara na brodovima.

„Odmor na brodovima se smatra izuzetnim i anegdotskim događajem u ornitološkoj literaturi“, pišu autori rada objavljenog 2022. Međutim, ovi istraživači su sproveli okeanografsku kampanju unutar Sredozemnog mora i zabeležili 13 različitih vrsta ptica koje su se zaustavljale na brodovima tokom njihove 25-dnevne ekspedicije.

Tim je otkrio da je srednja dužina vremena kada su se ptice zaustavile na svom brodu 42 minuta, i veruju da bi ovo vreme moglo da bude relativno kratko zbog nedostatka izvora hrane koje bi ptice mogle da nađu na ovom brodu. Međutim, tim veruje da je većina golubova odlučila da stane ili zato što su se suočile sa lošim vremenskim uslovima ili zato što su bile u lošem fizičkom stanju i trebalo je da se odmore.

Koristeći podatke o pticama, procenjuju da skoro četiri miliona ptica može da koristi brodove u centralnom Mediteranu kao mesta za zaustavljanje, što sugeriše da je potrebno više istraživanja o uticaju pomorskog saobraćaja na jesenju migraciju ptica.