Politika

Tepić: SPN će u petak doneti odluku, vlast do tada da shvati ozbiljnost situacije

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Potredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić izjavila je nakon četvrtog sastanka predstavnika vlasti i opozicije u Skupštini Srbije da ni danas nije bilo nikakvog dogovora na, kako je rekla, još jednom pokušaju sastanka.

„Svi su ostali pri svojim stavovima, Srbija protiv nasilja pri našem poslednjem stavu – iznašli smo rešenje, ponudili smo ga juce u formi ustavnog zakona kojim postoji i ustavno-pravni okvir da se lokalni izbori, sa beogradskim, odlože za jesen“, kazala je Tepić.

Ona je rekla da opozicija od početka insistira da se prvo ispune uslovi iz ODIHR preporuka pa da onda budu raspisani izbori.

„Bilo nam je važno da se ispune preporuke ODIHR-a“, rekla je.

Tepić je rekla i da nije tačna izjava Ane Brnabić da je prihvatila sve uslove osim onog koji je tiče održavanja beogradskih i lokalnih izbora u isto vreme.

„Ona nije prihvatila ni komisijski format rada za birački spisak. Mi smo tražili pravnu sigurnost da komisija bude zakonski definisana, a ne da bude na nekom nivou podgrupe nekog tela skupštine. Nije tačno ni da su prvi zahtev usvojili, a drugi koji je bio usmeren na javni servis, je nestao u međuvremenu, nisu ga ni pomenuli. Samo da pratimo ispravno šta se tražilo i dokle se došlo“, naglasila je.

Predstavnica SPN je kazala i da će ta koalicija odluku o izlasku na „takozvane raspisane beogradske izbore saopštiti u petak“.

„Oni imaju još dva dana, da vidimo da li će shvatiti ozbiljnost situacije… Za njih je sve odlično, nema migracije birača, sve je odlično, samo se mi tu nešto ljutimo, čekamo petak. Mi smo, nadilazeći sav užasan govor prema opoziciji, ipak želeli da zbog građana i društva učestvovali u razgovorima u želji da izađemo ove političke krize“, kazala je Tepić.