Društvo

Veran Matić: Važno je da svi slučajevi ubistava novinara budu pod okom javnosti

Foto; skrinšot/YT

Foto; skrinšot/YT

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je danas da je veoma važno da se svi slučajevi ubistava novinara "drže pod okom javnosti".

On je, na skupu Udurženja novinara Srbije (UNS) naglasio značaj solidarnosti među novinarima u radu na otkrivanju informacija o ubistvima medijski radnika.

Na skupu "Šta su novinari otkrili decenijama od ubistava novinara i gde je tu pravosuđe?" on je naglasio značaj novinarskih istraživanja u vezi svih tih ubistava.

Na skupu se govorilo o nalazima poslednjih istraživanja UNS o ubijenim novinarima i medijskim radnicima na ratištima devedesetih godina, na prostoru bivše Jugoslavije.

Ukazano je i na ubistvo, iz oktorba 1991. šabačke ekipe RTS na Baniji, kada su stardali Zoran Amidžić, Bora Petrović i Dejan Milićević, dok je Sretan Ilić preminuo na putu do bolnice.

Govorilo se i o značaju rada Komisije za istraživanje ubistava novinara u slučajevima ubistava Slavka Ćuruvije (1949 - 1999), Milana Pantića (1954 - 2001) i Dade Vujasinović (1964 - 1994).

Na skupu su učestvovali novinari Jelena Spasić, Filip Mirilović i Dragana Bjelica, kao i predstavnici pravosudnih institucija Srbije.