Društvo

Sindikat EPS-a: Plate članova Nadzornog odbora 20.000 evra

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS), osim predstavnika sindikata dobijaju mesečnu nadoknadu od po 20.000 evra, rekao je danas glavni poverenik Sindikata EPS-a "Nezavisnost" Dragoslav Ljubičić.

On je za Betu kazao da tri stručnjaka iz Norveške u Nadzornom odboru Oluf Ulset, Per Sanderud i Hilde Baken, osim što dobijaju po 20.000 evra mesečno, imaju pravo i na nadokandu troškova smeštaja i avionskog prevoza kada dolaze u EPS.

Za članove Nadzornog odbora iz Srbije Vladana Živanovića, Dejana Ostojića i Igora Petkovića, takođe je predviđena mesečna zarada od po 20.000 evra, dok predstavnik sindikata Miodrag Ranković, koji je, uprkos nedostatku adekvatne školske spreme, izabran za člana Nadzornog odbora, prima manju nadoknadu.

Ljubičić je rekao da je bivši v.d. direktora EPS-a Miroslav Tomašević dobio otkaz, između ostalog, i zbog toga što nije želeo da potpiše rešenja o tako visokim mesečnim nadoknadama.

"Radnicima  EPS-a je od dolaska novog Nadzornog odbora plata povećana za iznos inflacije, što je beznačajno, pa bar jedan-dva inženjera mesečno napušta kompaniju", rekao je Ljubičić.

Dodao je da veruje da, kada bi se ponudio povoljan program za odlazak viška zaposlenih, otišli bi svi radnici koji vrede jer su nezadovoljni. Plate u EPS-u više se, kako je rekao, ne nalaze u vrhu spiska radnika sa najvišim primanjima u opštinama gde posluje EPS.

Ta kompanija je 2023. ostvarila profit od 114,6 milijardi dinara, što je blizu milijardu evra (966 miliona evra), a Ljubičić je rekao da je za više od pola tog iznosa (550 miliona evra) zaslužan bivši v.d. direktora Miroslav Tomašević.

Plate generalnog direktora, članova Nadzornog i Upravnog odbora EPS-a za godinu dana porasle su čak sedam puta, prenela je Nova.rs. To se, kako je navedeno, vidi i u finansijskom izveštaju tog preduzeća. 
Pre godinu dana EPS je transformisan iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, čime je prestalo da važi ograničenje zarada, što se vidi i u finansijskom izveštaju.

Konkretno, kako piše u finansijskom izveštaju, ukupna zarada organa upravljanja i nadzora u 2023. iznosila je 470.500 evra, a samo godinu dana ranije, 2022, ukupan iznos koji je izdvojen za njihove plate bio je oko 66.000 evra, što znači, kako je prenela Nova.rs, da su za samo godinu dana, njihove zarade uvećane za oko sedam puta.

Prilikom predstavljanja članova Nadzornog odbora, u junu prošle godine, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović nije konkretno odgovorila na pitanje koliko će oni biti plaćeni, ali je rekla da su "promenom pravne norme hteli da naprave preduslove da nema ograničenja zarada za zaposlene, kako bi EPS na tržištu poslovao konkurentno".

"Oni naravno neće volontirati. Njihove naknade će biti u skladu sa ovlašćenjima koja nose i biće u skladu sa onim na tržištu i velikim kompanijama", rekla je tada Đedović Handanović.

Koliko tačno novca svakog meseca legne na račune v.d. generalnog direktora, članova Nadzornog i Izvršnog odbora te kompanije, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Nova.rs je pokušala da sazna od EPS-a.

Ta kompanija je međutim odbila da dostavi te podatke pozivajući se i na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, kao i na autentično tumačenje Zakona o sprečavanju korupcije, po kojem direktori i članovi NO akcionarskog društva nisu javni funkcioneri.

Predsednik Nadzornog odbora EPS-a Oluf Ulset je magistar ekonomije sa Norveške škole ekonomije, bivši državni sekretar norveškog premijera i dugogodišnji izvršni direktor i član odbora kompanija i organizacija u energetskom sektoru Norveške, navodi se u biografiji koju je objavilo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Član Nadornog odbora Per Sanderud je magistar ekonomije sa Univerziteta u Oslu, radio je u više ministarstva Norveške.

Hilde Baken, kako je navedeno u biogrfiji ima dve diplome inženjera za naftu sa Norveškog instituta nauke i tehnologije i sa Univerziteta tehnologije u Delftu u Holandiji.

Vladan Živanović je inženjer elektrotehnike, a u biografiji se navodi da je regionalno priznati lider sa dokazanim iskustvom i reputacijom u strateškom rukovođenju velikim sistemima.

Dejan Ostojić je doktor nauka, inženjer elektroenergetike, koji je najveći deo karijere bio vodeći specijalista za energetiku u Svetskoj banci u Vašingtonu. 

Igor Petković je magistar ekonomskih nauka, Ekonomskog fakulteta u Beogradu, a u biografiji se navodi da je njegova karijera do sada bila obeležena najvišim rukovodećim pozicijama u domaćim i stranim bankama, prehrambenoj industriji i energetici.