Društvo

Kakve su cene jaja na pijacama pred Uskrs?

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Cena jaja na pijacama u gradu dve i po nedelje pre Uskrsa, zavisi od veličine, ali i od toga da li su jaja domaća ili ne.

Na pijaci "Krug" ponuda jaja je bogata i raznovrsna, a cene se kreću od 12 dinara za sitnija do 18 dinara po komadu za ona koja su krupnija. Na ovoj pijaci mogu se naći i domaća jaja, koja se prodaju po ceni od 25 i 30 dinara.

Prodavci na ovoj pijaci za Boom93 nisu mogli da kažu da li će jaja poskupeti pred Uskrs.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

"Za sada ne mogu da vam kažem da li će jaja poskupeti, jer je ovo cena koja je već neko vreme aktuelna. Prodaja je za sada slaba, kupci još uvek ne kupuju jaja za Uskrs", navodi jedna od prodavačica.

FOTO: N. Stojićević/Boom93
FOTO: Boom93/N.Stojićević

Na drugoj pijaci u gradu, u Šumadijskoj ulici, jaja smo zatekli samo na jednoj tezgi, a njihova cena je od 11 do 14 dinara.

I ovde su nam rekli da ljudi i dalje kupuju u manjim količinama.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

"Očekujem da se prodaja poveća tokom naredne nedelje i pred sam praznik", kaže prodavačica koja na ovoj pijaci danas jedina ima u ponudi jaja.

Takođe, jaja S klase po ceni od 9,50 dinara mogu se pronaći u pojedinim prodavnicama u gradu, dok za L klasu treba izdvojiti i preko 20 dinara.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Prema ranijoj praksi, pred sam Uskrs, na pijacama se mogu kupiti i već ofarbana jaja.

Kako piše Nova ekonomija, najjeftinija jaja S kategorije mogla su se naći po ceni od 15 dinara za komad u Smederevu i Čačku, u, ali je cena iste robe išla i do 35 dinara u Šapcu.

Cena jaja S veličine na Kalenić pijaci prethodne nedelje iznosila je 20 dinara (isto kao na pijacama u Zaječaru ili Leskovcu), a u Loznici je bila 22 dinara. 

U Kraljevu, Nišu, Pirotu i Vranju, ista jaja koštala su 17 dinara po komadu, dok su u Pančevu, Somboru i Zrenjaninu mogla da se nađu za 18 dinara.

Cena jaja M veličine kretala se od 17 dinara na pijaci u Čačku do 25 dinara po komadu na pijaci u Loznici.

Za 18 dinara mogla su se kupiti u Kraljevu, Nišu, Pirotu, Smederevu, Vranju i Kikindi, dok su se po ceni od 19 dinara mogla kupiti u Zrenjaninu i Pančevu.

Cena jaja L veličine varirala je od 19 dinara u Vranju, preko 24 na beogradskoj Bajlonijevoj pijaci pa sve do 30 u Loznici. U ostalim gradovima cena jaja iznosila je između 20 i 23 dinara.

Jaja XL veličine  su išla od 18 dinara u Sremskoj Mitrovici pa sve do 32 dinara na pijaci u Loznici.