Društvo

Od grada preko Viminacijuma do Đerdapa: Raznovrsni sadržaji koji privlače turiste u naš kraj (VIDEO)

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Požarevac, grad na obalama reka Morave i Mlave, poznat je po svojoj bogatoj istoriji i kulturnom nasleđu koje sežu unazad vekovima. Od istorijske ergela Ljubičevo, preko arheološkog parka Viminacijum, ovaj grad nudi raznovrsne sadržaje za sve posetioce. U razgovoru za Boom 93, direktor Turističke organizacije grada Požarevca, Vasilije Baldić, istakao je bogatstvo i raznolikost turističke ponude ovog kraja, koji privlači sve veći broj posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Počevši od Ljubičeva, najstarije srpske ergela, koja nije samo dom vrhunskih galopskih konja, već i mesto bogato aktivnostima za sve uzraste, Požarevac stavlja naglasak na očuvanje i prezentaciju svoje istorije.

,,Ceo prostor oko ergele je obogaćen novim sadržajima, kako za decu, tako i za odrasle" objašnjava Baldić.

Jedna od ključnih atrakcija je i Arheološki park Viminacijum, nekadašnji rimski vojni logor koji datira iz trećeg veka. Ovaj kompleks danas obuhvata muzej, naučni centar i avantura park, nudeći obilje aktivnosti za posetioce svih uzrasta.

,,Pored muzeja, tu je i amfiteatar, a i brojni drugi sadržaji koji čine Viminacijum živim arheološkim nalazištem" naglašava Baldić.

Etno park Tulba je još jedno značajno mesto koje održava tradiciju kraja, sa replikom šatora u kojem je potpisan Požarevački mir 1718. godine.

,,Požarevac doživljava ekonomski procveta dolaskom Kneza Miloša. On ovde gradi okružno zdanje. U znak zahvalnosti njemu se u parku diže spomenik, kao nekom ko je zaslužan za ovaj kraj'', navodi Baldić. 

Baldić takođe ističe značaj Čačalice, parka koja su nazvana i "pluća grada" i pružaju prostor za odmor i rekreaciju.

Kada je reč o turističkom razvoju u širem okrugu, Baldić ističe Ramsku tvrđavu i Veliko Gradište sa Srebrnim jezerom, kao i manastire poput Tumana i Gornjaka, koji su važni za razvoj verskog turizma.

Nacionalni park Đerdap, sa svojom bogatom florom i faunom, predstavlja vrhunac prirodnih lepota koje ovaj kraj ima da ponudi.

,,Kada posmatramo ovaj kontinentalni deo, to su svakako ostaci drugih manastira, pre svega Nimnika, Vitovnice, Gornjaka. Ono što je u razvoju je svakako je banjski turizam na području opštine Petrovaca na Mlavi i ceo taj kraj je ekološki dosta očuvan i različit od drugih'', navodi on. 

Baldić navodi i da se, uprkos izazovima koje je donela pandemija, turizam u Požarevcu značajno oporavio, zahvaljujući povećanom interesovanju domaćih turista za lokalne destinacije.

,,Masovni je turizam od 2020. godine, što je dodatno potaknuto toplim letima i bogatstvom resursa poput Dunava. Od krize za vreme pandemije se, da kažemo, otvorilo nebo. Narod Srbije, koji nije bio u mogućnosti da izađe iz zemlje u vreme izolacije, naglo je počeo da upoznaje ili upražnjava sadržaj po zemlji Srbiji", objašnjava Baldić.

Požarevac i okrug obiluju prirodnim i kulturnim resursima koji privlače posetioce.

,,Imamo reku Dunav kao plovni resurs, izgrađene marine na Srebrnom jezeru i brojne pristane", naglašava Baldić.

Pored toga, infrastrukturni projekti kao što su izgradnja brzih saobraćajnica doprinose lakšem pristupu turističkim destinacijama.

Baldić navodi i potrebu za većom saradnjom među lokalnim turističkim organizacijama kako bi se stvorila jedinstvena turistička ponuda.

,,Formiranje jedne regionalne turističke organizacije koja bi ujedinila sve te ponude bilo bi ključno za stvaranje konkurentne turističke destinacije" dodaje on.

Govoreći o događajima koji privlače najveći broj posetilaca, Baldić ističe značaj konjičkih igara i drugih sportskih manifestacija.

,,Konjičke igre, koje su prošle godine obeležile 60 godina postojanja, jedan su od najznačajnijih događaja u našem gradu", kaže Baldić. Osim toga, tu su i motobajk i biciklističke trke koje se redovno održavaju, dodajući sportski duh turističkoj ponudi Požarevca.

Turistička organizacija aktivno promoviše i folklorne manifestacije koje privlače ljubitelje tradicije.

,,Podržavamo preko 20 manifestacija godišnje, uključujući Uskršnji etnofestival i Međunarodni festival folklora, koji održavamo u seoskim sredinama", objašnjava Baldić.

Na kraju, Baldić daje savet svima koji planiraju da posete Požarevac: ,,Iskoristite priliku da uživate u raznovrsnosti i bogatstvu našeg kraja, od istorijskih spomenika, preko prirodnih lepota, do dinamičnih kulturnih i sportskih događaja. Iako Požarevac možda ne može zadržati turiste duže od tri dana, svaki dan proveden ovde je prilika za nova otkrića i uživanje u lokalnim znamenitostima".