Politika

Petković: Priština u Brisel došla sa namerom da ne dođe do dogovora o dinaru

FOTO: Printscreen/InsajderTv

FOTO: Printscreen/InsajderTv

Glavni pregovarač Beograda, direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiju Petar Petković, izjavio je da je i današnji sastanak sa delegacijom Prištine u Briselu, završen bez dogovora o upotrebi dinara.

Petković je posle današnje runde dijaloga novinarima rekao da je Beograd učinuo apsolutno sve u nameri da se pronađe rešenje povodom, kako je naveo, jednostrane odluke Prištine da ukine dinar i onemogući platni promet na Kosovu.

„Mi smo izašli sa konstruktivnim predlogom, taj predlog je od strane Brisela, odnosno (predstavnika EU za dijalog Miroslava) Lajčaka, ocenjen kao solidna osnova za nastavak razgovora, čime smo još jednom pokazali da smo strana kojoj je stalo do pronalska rešenja“, naglasio je Petković.

Dodao je da delegacija Prištine, s druge strane, nije donela nikakve komentare na predloge EU što, prema njegovoj oceni, pokazuje da ni nemaju želju da se pronađe rešenje za dinar i platni promet na teritoriji Kosova.

Petković je podsetio da je ovo već peti sastanak o temi dinara, a da nema nikakvog pomaka, dok Srbi na Kosovu, kako je rekao, „iz dana u dan pate zbog te jednostrane odluke da se zabrane srpske plate, penzije, socijalnih davanja“.

Direktor Kancelarije za KiM ocenio je i da je kosovski premijer Aljbin Kurti odluku o ukidanju dinara doneo kako bise fokus dijaloga pomerio sa formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), a da iza svega stoji namera da se Srbi proteraju sa Kosova.

Petković je najavio da će po dolasku u Beograd zakazati susret sa predstavnicima Kvinte kojima će predstaviti predloge Beograda.