BBC News

Izbori u Srbiji: Glasanje u Beogradu i drugim gradovima i opštinama istog dana - 2. juna, izmenjen izborni zakon

Predsednica Skupštine Srbije najavila da će izbori u Beogradu i u više od 80 gradova i opština u Srbiji biti istog dana, iako mandat pojedinih lokalnih samouprava ističe kasnije.

izbori, izbori u Srbiji
ANDREJ CUKIC/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Posle samo šest meseci, građani Beograda ponovo će birati gradsku vlast, ali 2. juna neće samo oni glasati, sudeći prema najavi predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić.

Posle višednevnih razgovora vlasti i opozicionih stranaka, koje su decembarske izbore okarakterisali kao nepoštene, Brnabić je najavila da će 2. juna izbori, osim u Beogradu, biti održani i u još 88 gradova i opština u Srbiji, među kojima su i 23 gradske opštine u Beogradu, Nišu i Požarevcu.

„Prihvaćen je zahtev opozicije grupisane oko koalicija Srbija protiv nasilja i NADA i doneta je odluka da svi lokalni izbori planirani u julu i avgustu budu kad i beogradski - 2. juna", rekla je ranije Brnabić, prenosi Radio-televizija Srbije (RTS).

Preduslov za raspisivanje izbora u svih 88 gradova i opština bile su izmene Zakona o lokalnim izborima, koje su poslanici, većinom glasova, usvojili u utorak, 23. aprila.

Prvobitno je bilo planirano da lokalni izbori budu održani kasnije tokom leta, ali je Brnabić rekla da će se „sada napraviti presedan koji će biti lekovit za našu zemlju".

Za sada, međutim, nije definitivno poznato koje će sve opozicione stranke učestvovati na predstojećim lokalnim izborima.

Ponovljeni izbori u Beogradu će biti drugačiji nego 17. decembra.

Najpre, vladajuća Srpska napredna stranka učestvovaće na izborima za beogradsku vlast u mnogo široj koaliciji u kojoj su, između ostalih, i Socijalistička partija Srbije, ali i desničarske stranke Zavetnici i Srpska radikalna stranka, koje su u decembru bile rivali SNS-u.

Opozicioni blok Srbija protiv nasilja praktično više ne postoji. Neke stranke koje su bile u ovom bloku rekle su da hoće da učestvuju na izborima, druge da bojkotuju.

Nova Demokratska stranka Srbije, perjanica opozicione koalicije NADA, neće učestvovati na izborima u Beogradu, a odborima u lokalu je rekla da sami odluče, mada je preporuka da na izbore ne idu, rekao je poslanik te stranke Predrag Marsenić tokom skupštinske rasprave.

Sredinom decembra 2023. godine održani su vanredni parlamentarni, kao i izbori u Beogradu i u više od 53 lokalne samouprave u Srbiji.

Nijedna stranka ili koalicija koja je učestvovala na izborima za Skupštinu grada Beograda nije sakupila dovoljan broj odbornika za većinu, pa je odlučeno da se ide na nove 2. juna.

Za većinu je potrebno 56 od 110 odbornika u Skupštini Beograda.

Ni posle tri pokušaja, gradska skupština nije konstituisana, jer nije bilo kvoruma, pa glavnim gradom Srbije i dalje upravlja Privremeni organ.

Beogradom je prethodnih godina upravljala Srpska napredna stranka, uz podršku koalicionih partnera.

Održavanje lokalnih izbora u opštinama i gradovima u isto vreme sa glasanjem za Skupštinu grada Beograda, bio je jedan od tri zahteva opozicione liste Srbija protiv nasilja i ujedno onaj oko kojeg nisu mogli da se usaglase sa predstavnicima vlasti prethodnih nedelja.

Opoziciona koalicija Srbija protiv nasilja tražila je i osnivanje nezavisne komisije za reviziju i kontrolu biračkog spiska, i profesionalno izveštavanje javnih servisa, što je vlast odmah prihvatila.

Iako mandat vlastima u pojedinim opštinama i gradovima ističe posle 2. juna, vlast je saopštila da prihvata da i u njima tog dana budu održani izbori.

Šta je prethodilo odluci vlasti?

Višemesečne napetosti, protesti i optužbe opozicije da su decembarski izbori bili nepošteni i „pokradeni", a sve te ocene vlast je kategorički odbacila.

Dva i po meseca posle decembarskih izbora u Srbiji, Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) objavila je izveštaj u kojem je bilo kritika o procesu glasanja, ali ne i jasna ocena da su bili pokradeni, kako je tvrdila opozicija.

Po objavljivanju izveštaja ODIHR, Ana Brnabić, koja je tada bila premijerka, rekla je da je njime „stavljena tačka na priču o krađi izbora" i da je vlast već primenila brojne preporuke ODIHR-a.

Potom su vlast i opozicija održali nekoliko rundi razgovora o izbornim uslovima i sprovođenju preporuka OIDHR-a, a pojedini su prošli u oštrom tonu i neretko prekidani bez rezultata.

U kojim gradovima i opštinama će biti održani izbori?

U Beogradu će biti održani ponovljeni izbori za Skupštinu grada.

Redovni lokalni izbori biće održani u ovim gradovima: Niš, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Pančevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Valjevo, Požarevac, Jagodina, Užice i Čačak.

Na birališta će izaći i glasači iz ovih opština: Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac i Surdulica.

Glasaće i birači iz 23 gradske opštine: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin (Beograd).

Kao i Medijana, Palilula, Crveni Krst, Pantelej, Niška Banja (Niš) i Kostolac (Požarevac).


Pogledajte i ovaj video


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk