Društvo

Poražavajući rezultati testiranja đaka: Za probleme znamo 30 godina, ali ne i kako da ih promenimo

Ilustracija/pixabay

Ilustracija/pixabay

Đaci iz Srbije pokazali su manju funkcionalnu pismenost od proseka vršnjaka na PISA testiranju 2022. godine koje je obuhvatilo 80 zemalja.

To više nije iznenađenje, jer su rezultati slični u poslednjih 10 godina. Slovenija i Hrvatska su, kada je reč o regionu, bolje. Gore od Srbije su Severna Makedonija i Crna Gora.

Istraživanje je pokazalo da je najmanje učenika koji ne dostižu nivo funkcionalne pismenosti među gimnazijalcima – takvih je oko 16 odsto iz matematike i 11 odsto iz čitanja. Slede četvorogodišnje stručne škole (od 38 do 72 odsto iz matematike i od 24 do 64 odsto iz čitanja) i, konačno, tu su trogodišnje stručne škole u kojima u proseku između 79 i čak 95 odsto dece ne dostiže ni osnovni nivo pismenosti u oba pomenuta domena.
  
Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija kaže za N1 da PISA istraživanja rade ozbiljni ljudi i da možemo verovati rezultatima.
 
"PISA testiranje radi se u čitavom svetu i na to istraživanje treba da gledamo kao na priliku da markiramo probleme i da radimo na popravljanju. Ali problem je što mi ne radimo na tome. Suštinski se, od 2002. godine, otkad smo uključeni, nije ništa promenilo. Ubeđen sam da ćemo isto ovo pričati i kada bude završen i sledeći ciklus testiranja. Da, ovo su apsolutno trendovi i pojave koji su karakteristični za srpske škole", navodi Markov.

Bivši ministar prosvete Srđan Verbić kaže da ne treba da budemo iznenađeni ili na neki način razočarani. 
 
"Prvo, ne treba da imamo nerealna očekivanja od našeg obrazovnog sistema. Po bruto domaćem proizvodu smo na 76. mestu. Kako onda možemo da kažemo da je 40. mesto u obrazovanju loše? Nije. Loše je to što ništa nismo uradili 20 godina, ali ima i dobrih stvari. Ima dosta toga čime bismo mogli da se pohvalimo. Pravednost našeg sistema nije ništa lošija, atmosfera u školi, bez obzira na to koliko ima nasilja, ono nije lošije nego što je na drugim mestima", kaže Verbić.
 Više na LINKU.