Društvo

Kako se bira putovanje za decu i koliko koštaju ekskurzije?

Foto: Pixabay ilustracija

Foto: Pixabay ilustracija

Pravilnikom o organizaciji i ostvarenju nastave u prirodi i ekskurzije u osnovnoj školi propisano je da "stručno veće za razrednu nastavu predlaže program nastave u prirodi, koji dostavlja nastavničkom veću, radi razmatranja i usvajanja".

"Odeljenjska i stručna veća škole predlažu program ekskurzije koji dostavljaju nastavničkom veću, radi razmatranja i usvajanja. Nastava u prirodi i ekskurzija mogu da se realizuju ako je savet roditelja dao saglasnost na program nastave u prirodi, odnosno ekskurzije", stoji u ovom pravilniku.

Postupak javnih nabavki sprovodi komisija škole koju obrazuje direktor. Komisija ima najmanje tri člana, od kojih je najmanje jedan predstavnik saveta roditelja razreda za koje se organizuje nastava u prirodi, odnosno ekskurzija i najmanje jedan nastavnik koji će realizovati nastavu u prirodi, odnosno ekskurziju, pri čemu se na sva ostala pitanja u vezi sa sastavom komisije shodno primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje oblast javnih nabavki. 

Kriterijumi kojima komisija prema ovom pravilniku treba da se vodi su: kvalitet smeštaja i ishrane, sadržaj programa koji obuhvata ispunjenost programa, vodiče, zabavni sadržaj i kvalitet prevoza.

Odluku o dodeli ugovora donosi direktor na osnovu predloga komisije.

Predsednik Nacionalne asocijacije Turističkih agencija Srbije Dragan Subotić kaže da "nema tačnog podatka koliki je udeo đačkih ekskurzija u domaćem turizmu, ali je svakako značajan i kreće se između 20 i 25 odsto". Upitan za cene koje su već godinama od strane roditelja ocenjene kao previsoke, Subotić kaže da se one formiraju na osnovu zahteva u javnom pozivu, piše biznis.rs.

 "Prilikom dostavljanja ponude, na osnovu zahteva škole ili predškolske ustanove agencije detaljno prikazuju kalkulaciju svih traženih usluga. Marža se takođe predstavlja posebno i gotovo nikada ne prelazi 10 odsto", rekao je on.

Govoreći o destinacijama koje se biraju za decu i đake, a koje su takođe česta tema roditeljskih sastanaka uz opažanja "da se godinama ponavljaju", on navodi da su "agencije pravilnikom Ministarstva prosvete o izvođenju ekskurzija isključene po pitanju ponude, te da se ponuda isključivo formira na osnovu zahteva škole". 

"Godinama su u opticaju jedne te iste destinacije, poput Vrnjačke Banje, Zlatibora, Tare, Mokre Gore, Topole, Palića, Subotice, Novog Sada, Đerdapa", zaključuje Subotić.

Primera radi, cena jednodnevnog izleta ekskurzije u jednoj od osnovnih škola u Požarevcu na relaciji Požarevac – Orašac - Oplenac – Topola – Aranđelovac – Požarevac iznosi 3,650 dinara i plaća se u dve rate. 

Kada su u pitanju đačke ekskurzije i rekreativna nastava, one najčešće traju šest dana i koštaju oko 35.000 dinara. Plaćanje se vrši u četiri rate. 

Rekreativna nastava u trajanju od šest dana na Tari košta 32.500 dinara, a trodnevna ekskurzija u Novom Sadu iznosi 22 hiljade dinara.