Društvo

Kreni-Promeni predao zahteve u vezi sa besplatnom pratnjom prilikom porođaja

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Pokret Kreni-Promeni saopštio je da je Ministarstvu zdravlja predao tri zahteva u vezi sa besplatnom pratnjom prilikom porođaja.

Ovim zahtevima kojima se između ostalog, predlaže donošenje novih ili dopuna postojećih podzakonskih akata, na osnovu kojih bi usluga beplatne pratnje bila obuhvaćena obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Na sastanku sa predstavnicima tog resora su pozvali i na utvrđivanje jedinstvenih protokola/procedura kojima bi bili propisani uslovi koje pratnja porodilje treba da ispunjava kako u regularnim uslovima, tako i tokom epidemije i koji bi se primenjivali u svim porodilištima na teritoriji Srbije.

„Predstavnicima Ministarstva zdravlja predočili smo tri zahteva čija bi realizacija bila od značaja za sve trudnice i buduće trudnice i porodilje, jer bi direktno doprineli poboljšanju trenutne situacije i izbegavanju neujednačene prakse u sprovođenju navedene usluge. Posebno ističemo da ova tri zahteva ne iziskuju nikakav finansijski trošak Ministarstva zdravlja“, saopštio je pokret.

Predložili su i donošenje akta kojim bi se obavezala sva porodilišta, koja u ovom trenutku ispunjavaju prostorno-tehničke uslove, da usvajaju zahteve porodilja koje izraze želju za prisustvo pratnje tokom porođaja, kao i tokom ultrazvučnih pregleda trudnica, do regulisanja prethodna dva zahteva.

„Ministarstvo zdravlja se složilo da su zahtevi koje je pokret Kreni-Promeni izneo realni i da će u roku od 15 dana dostaviti odgovor, odnosno izvestiti o mogućnostima za preduzimanje radnji o realizaciji zahteva“, stoji u saopštenju.

Pokret Kreni-Promeni ranije je podneo inicijativu da se porodiljama omogući besplatna pratnja tokom porođaja, koju je potpisima podržalo više od 190.000 građana.