Moj grad

Koji zdravstveni radnici nedostaju Domu zdravlja?

vakcinacija Medicina rada

vakcinacija Medicina rada

Najveći problem ove zdravstvene ustanove već nekoliko godina jeste nedostatak lekara.

Kako je i ranije nekoliko puta izjavljivao direktor ove zdravstvene ustanove, Dejan Milenković, manjak lekara je gorući problem sa kojim se suočavaju.

"Trenutno nam fale lekari u Službi hitne pomoći i u Medicini rada, a kako bi obezbedili kontinuitet u radu, potrebno nam je minimum 4 lekara i dva stomatologa. Takođe, na specijalizaciji je više od 10 lekara, za koje takođe nemamo adekvatnu zamenu, dok se ne vrate", navodi Milenković.

Prema njegovim rečima i kada se raspiše konkurs za prijem lekara, niko se ne javi, a kao primer navodi nedavni konkurs za prijem dva lekara u ogranku Doma zdravlja u Kostolcu na koji se niko nije javio. Iz ove zdravstvene ustanove obraćali su se i Ministarstvu zdravlja, ali do sada nisu dobili informacije.

U Službi za zdravstvenu zaštitu žena, rade četiri doktorke, koje su kako direktor kaže pretrpane poslom i pacijentima, ali za sada nema novih lekara koji bi mogli da se zaposle i rasterete postojeće.

FOTO: Boom93/R. Momirović
FOTO: Boom93/R. Momirović

U naredne tri godine u penziju će otići 14 lekara, od kojih su 11 specijalisti, a trenutno nema 14 mladih lekara kojima bi odmah dali specijalizacije i počeli da rade.

„Veliki problem imamo sa visokim kadrom, ali ne zato što mi ne želimo da ih zaposlimo, već ih nema na tržištu, odnosno ili ostaju u Beogradu ili odlaze na rad u inostranstvo, pre svega u Nemačku. Tu su takođe lekari koji idu u penziju, na specijalizacijama, kao i oni koji daju otkaz, tako da je problem zaista veliki. Mi se trudimo da svakog mladog lekara koji dođe kod nas i odradi staž, zadržimo, najpre na privremenom ugovoru, a da se to posle pretoči u stalni radni odnos. Bez lekara koji su nosioci posla uz timske sestre nema mogućnosti da pružite kvalitetnu medicinsku uslugu“, zaključio je Milenković.

Samo tokom prethodne dve godine Dom zdravlja ostao je bez 11 lekara i više od 15 medicinskih radnika. 

U ovom trenutku, viška jedino ima među srednjim kadrom, odnosno medicinskim sestrama, ali direktor navodi da se one raspoređuju po službama u kojima su kolege na bolovanjima i na odmorima, tako da nema bojazni da će iako ih ima više neko dobiti otkaz.