Društvo

Svetski dan prodavnica ploča

Foto: Boom93

Foto: Boom93

Današnji dan važan je za muzičare, izdavače i distributere jer podstiče interesovanje za kupovinu muzike na vinilu u doba digitalnih preuzimanja i striming servisa. Svetski dan prodavnica ploča ima poseban značaj u promociji lokalnih umetnika.

Svetski dan prodavnica ploča je godišnji događaj koji slavi nezavisne prodavnice ploča širom sveta. Prvi put je održan 2007. godine i od tada se održava svake godine, obično u aprilu. Cilj ovog dana je da promoviše kulturu vinilnih ploča, kao i nezavisne prodavnice koje ih prodaju. Učestvovanje prodavnica u ovom događaju uključuje razne aktivnosti poput specijalnih izdanja ploča, živih nastupa, i drugih događaja koji privlače ljubitelje muzike.

Ovaj dan je takođe važan za muzičare, izdavače i distributere jer podstiče interesovanje za kupovinu muzike na fizičkim medijima u doba digitalnih preuzimanja i striming servisa. Svetski dan prodavnica ploča ima poseban značaj u promociji lokalnih umetnika i bendova, pružajući im platformu da se predstave široj publici.

Inicijativa je počela u Sjedinjenim Američkim Državama, ali je brzo prerasla u međunarodni fenomen, sa stotinama prodavnica i hiljadama kupaca koji učestvuju širom sveta. Svake godine, posebne izdanja ploča i ekskluzivni materijali postaju dostupni samo na taj dan, čineći ga značajnim događajem za kolekcionare i entuzijaste.

Prodaja vinilnih ploča doživljava značajan porast poslednjih godina, što je fenomen koji se često naziva "vinilna renesansa". Ovaj trend se može posmatrati kroz nekoliko ključnih aspekata:

1. Povećana prodaja: Nakon decenija opadanja, prodaja vinila je počela da raste sredinom do kasnih 2000-ih. Ovaj rast je nastavljen i do danas, često nadmašujući prodaju drugih fizičkih formata poput CD-ova. Prema industrijskim izveštajima, prodaja vinila u nekim godinama čak je premašila digitalnu prodaju muzike po prihodu.

2. Mlađa publika: Iako se vinil ponekad smatra nostalgičnim medijem, sve više mladih ljudi otkriva i prihvata vinil kao željeni format. To nije samo zbog zvuka ploča, već i zbog estetske i kolekcionarske vrednosti.

3. Specijalna izdanja i kolekcionarski predmeti: Izvođači i izdavačke kuće često izdaju ograničene serije, specijalna izdanja, i vinilne ploče u boji ili s posebnim umetničkim omotima. Ovi predmeti privlače kolekcionare i one koji cene jedinstvenost i ekskluzivnost.

4. Podrška umetnicima i lokalnim prodavnicama: Mnogi ljubitelji muzike preferiraju kupovinu vinila kao način da podrže umetnike i lokalne prodavnice ploča, umesto velikih korporativnih lanaca ili online platformi. Ovo direktno finansira umetnike i doprinosi lokalnoj ekonomiji.

5. Iskustvo slušanja: Slušanje muzike na vinilu se često smatra više "autentičnim" iskustvom. Proces postavljanja ploče, praćenje umetničkih omota i bukleta, i fizička interakcija s medijem dodaju dodatnu vrednost uživanju u muzici.

Ukupno, porast interesovanja za vinil se može pripisati kombinaciji nostalgične privlačnosti, težnji za kvalitetnijim muzičkim iskustvom, i želji za materijalnim posedovanjem muzike u eri digitalnih formata.

RSD

 

Najprodavanije vinilne ploče svih vremena variraju po izvorima i regionima, ali postoje neki albumi koji se redovno nalaze na vrhu listi. Evo nekoliko albuma koji se često spominju kao najprodavanije vinilne ploče:

1. Michael Jackson - "Thriller": Ovaj album je ne samo jedan od najprodavanijih vinila, već i najprodavaniji album svih vremena. "Thriller" je izdan 1982. godine i prodaja mu je premašila 66 miliona primeraka širom sveta.

2. The Beatles - "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band": Revolucionarni album iz 1967. godine bio je prodavan u milionima kopija kao vinil i ostaje jedan od najuticajnijih albuma u muzičkoj istoriji.

3. Pink Floyd - "The Dark Side of the Moon": Izdat je 1973. godine i ostao je na Billboardovoj listi 200 najboljih albuma čak 937 nedelja, što je rekord, i prodao je milione kopija kao vinil.

4. AC/DC - "Back in Black":  Sjajan album iz 1980. godine je jedan od najprodavanijih sa preko 50 miliona primeraka prodanih globalno u svim formatima.

5. Led Zeppelin - "IV" (poznat i kao "Untitled" ili "Four Symbols"): Ovaj album iz 1971. godine sadrži neke od najpoznatijih pesama benda, uključujući "Stairway to Heaven", i prodan je u milionima kopija kao vinil.

6. Fleetwood Mac - "Rumours": Odličan album iz 1977. godine takođe je jedan od najprodavanijih, sa milionima prodanih vinilnih kopija širom sveta.

Ovi albumi ne samo da su se dobro prodavali kao vinili, već su imali i ogroman uticaj na muzičku industriju i kulturu, često definirajući ili preoblikujući žanrove i generacije slušalaca.

Svetski dan prodavnica ploča (Record Store Day) biće održan u subotu, 20. aprila u Čumićevom sokačetu u organizaciji izdavačke kuće Mascom i Paralel – Beogradskog festivala subkulture.

Program koji će se održati u centralnom delu Čumićevog sokačeta je besplatan, počinje u 11 časova i traje do večernjih sati.

Za ovogodišnje izdanje organizatori događaja pripremili su veliku berzu ploča i specijalni deo u kome će gosti biti beogradski DJ-evi. Ekskluzivitet ovog događaja predstavljaju i specijalna Record Store Day izdanja na vinilu koja izlaze upravo ovog dana.

Beogradski DJ-evi puštaće svoju omiljenu muziku, a najavljeni su DJ Peppe, Matchstick Dolly – Boba, Marjan Terzić – Captain Terza, Nikola (TV Bastilja) i Anđelka, Mark Wee, Miss Millie, DJ Lale (Happy People), Đole Stajkić, DJ Munja, From the Heart, Sara Janković (Elite Party), qu’est-ce que c’est?, Jutro, Oblakoderke, All Stars…

Na velikoj berzi ploča na otvorenom učestvuju kolekcionari iz cele Srbije, sa svojim najboljim i raritetnim izdanjima.