Politika

Pokret za preokret neće na beogradske izbore, na odborima odluka da li će na ostale lokalne

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Pokret za preokret (PzP) saopštio je danas da je doneo odluku da ne učestvuje na beogradskim izborima zakazanim za 2. jun, jer smatraju da to "nisu izbori, već pokušaj da se zamaskira krađa sa prethodnih, decembarskih".

Pokret za preokret je svojim odborima van Beograda ostavio slobodu u odlučivanju da li će izaći na ostale lokalne izbore u junu, ako budu raspisani.

„Na pređašnje izbore, računajući da će na njima moći da se zaštiti volja birača izašli smo u okviru liste ‘Srbija protiv nasilja’ i nakon toga uložili zajednički trud da se oni ponište i raspišu novi, ali da se do njihovog održavanja ispune preporuke međunarodnih organizacija i opozicije“, navodi se u saopštenju.

Rezultate izbora u junu u Beogradu, kako su naveli, neće priznati, kao ni gradske i opštinske vlasti koje iz njih proisteknu „jer da bi vlast bila legalna i legitimna moraju da se poštuju ustavne i zakonske norme vezano za izbore“.

„Te norme ne mogu da budu poštovane 2. juna zbog toga što opoziciji nije data mogućnost da temeljno prekontroliše biračke spiskove, da se onemogući glasanje ljudima koji ne žive u Beogradu, kao i da se spreči kupovina glasova, korišćenje javnih resursa u stranačke svrhe te da se opozicionim strankama dozvoli jednak pristup medijima sa nacionalnom frekvencijom“, naveo je taj pokret.

Ponovili su da traže ponavljanje svih izbora održanih 17. decembra 2023. godine, ali tek kada budu ispunjene sve preporuke i zahtevi opozicije.