Politika

Šta sadrži predlog Ustavnog zakona i da li bi tako izbori mogli da se pomere na jesen

Foto: skrinšot /YT

Foto: skrinšot /YT

Koalicija Srbija protiv nasilja predala je 16. aprila predlog Ustavnog zakona na pisarnicu Narodne skupštine, kazao je za N1 profesor na Pravnom fakultetu Tanasije Marinković.

On je, prema njegovim rečima, bio predmet razgovora na sednici vlasti i opozicije, kojom je predsedavala Ana Brnabić, a koja je bila održana 17. aprila.

Predlog Ustavnog zakona objavljujemo u celosti:

USTAVNI ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA USTAVNOG ZAKONA ZA SPROVOĐENjE USTAVA

Član 1.

U Ustavnom zakonu za sprovođenje Ustava Republike Srbije („Službeni glasnik RS”, broj 98/06), posle člana 11. dodaje se član 11a koji glasi:

„Održavanje izbora za sve jedinice lokalne samouprave u istom danu u 2024. godini

Član 11a

(1) Izbori za Skupštinu grada Beograda i skupštine svih opština, gradova i gradskih opština u Republici Srbiji održaće se u istom danu najranije šest meseci od stupanja na snagu poslednjeg donetog zakonâ iz stava 2. ovog člana, a najkasnije do kraja 2024. godine.

(2) Narodna skupština doneće zakone o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, Zakona o prebivalištu i boravištu građana, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o Ustavnom sudu.

(3) Organi grada Beograda, opština, gradova i gradskih opština u Republici Srbiji koji su obavljali funkcije u trenutku stupanja na snagu ovog Ustavnog zakona, nastavljaju s radom do dana konstitituisanja skupštinâ grada Beograda, opština, gradova i gradskih opština i izbora izvršnih organa na osnovu rezultata izbora održanih u skladu sa stavom 1. ovog člana.”

Član 2.

Ovaj Ustavni zakon stupa na snagu danom donošenja na sednici Narodne skupštine.

O B R A Z L O Ž E Nj E

I. USTAVNI OSNOV ZA DONOŠENjE USTAVNOG ZAKONA ZA IZMENU I DOPUNU USTAVNOG ZAKONA ZA SPROVOĐENjE USTAVA

Ustavni osnov za donošenje Ustavnog zakona o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Republike Srbije sadržan je u članu 205. Ustava, prema kojem se za sprovođenje promene Ustava donosi ustavni zakon dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika.

II. RAZLOZI ZA DONOŠENjE USTAVNOG ZAKONA ZA IZMENU I DOPUNU USTAVNOG ZAKONA ZA SPROVOĐENjE USTAVA

Ustavni zakon za sprovođenje Ustava je prateći propis kojim se uređuje prelazno stanje, do potpunog uspostavljanja novih instituta i konstitutisanja novih organa vlasti, u skladu s promenama ustava. Otuda ustavni zakon ne sadrži opšte odredbe, već ga čine pojedinačne norme o načinu i rokovima za sprovođenje pojedinih odredaba ustava. Ustavni sud Republike Srbije takođe je zauzeo stav da Ustavni zakon za sprovođenje Ustava ima karakter prelaznih ustavnih odredaba.

Više na LINKU.