Politika

Na referendumu na severu Kosova do 11 časova glasalo 85 osoba

FOto: skrinšot /YT

FOto: skrinšot /YT

Prvi presek današnjeg izjašnjavanja na referendumu za opoziv četvorice gradonačelnika na severu Kosova urađen je u 11 časova i do tada je iz svih opština glasalo ukupno 85 glasača, saopšteno je iz CIK-a, prenose prištinski mediji.

„Do 11 časova u Leposaviću glasalo je 46 ljudi, u Zubinom Potoku sedam, u Zvečanu nijedan i 32 u Severnoj Mitrovici“, kazao je na konferenciji predsednik Centralne izborne komisije Krešnik Radonići.

To su podaci koje je CIK dobio iz opštinskih izbornih komisija u četiri opštine na Severu.

Pozvao je potom građane iz ovih opština da „iskoriste svoje pravo da učestvuju u procesu glasanja“, prenosi Kossev.

U četiri opštine na Severu danas se glasa na referendumu za smenu četvorice gradonačelnika – Erdena Atića, Izmira Zećirija, Ljuzima Hetemija i Iljira Pecija. Oni su u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu izabrani pre skoro godinu dana na prvim izborima nakon što su Srbi prethodno lokalne samouprave napustili, a potom i izbore bojkotovali.

Iako su pokrenuli proces peticije koji je do današnjeg izjašnjavanja na referendumu i doveo, Srbi će ga ipak bojkotovati.

Pravo glasa na današnjem referendumu za smenu gradonačelnika četiri opštine na Severu Kosova ima 46.556 građana. Za uspešnu smenu potrebno je 50+1 birač.

Prvi izveštaji do sada u kosovskim medijima jeste da su se na današnjem referendumu i izjašnjavali samo Albanci.

Ambasador EU sa 60 posmatrača prati glasanje
Ambasador EU na Kosovu Tomaš Šunjog zajedno sa 60 posmatrača prati glasanje na severu Kosova za smenu gradonačelnika u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, saopšteno je iz kancelarije EU u Prištini.

„Ambasador EU na Kosovu Tomaš Šunjog posetio je danas biračke centre u Brnjaku i Čabri, selima opštine Zubin Potoku, u okviru Diplomatskog posmatranja koje je organizovala EU na Kosovu“, navodi se u saopštenju kancelarije EU.

Kako se dodaje, „Diplomatsko posmatranje obuhvata 17 timova sa ukupno 60 članova iz EU na Kosovu, država članica EU i partnerskih zemalja, i ima za cilj da stekne saznanja o procesu povlačenja gradonačelnika“.

Na glasanju za smenu gradonačelnika pravo glasa ima 45.556 građana.

Da bi glasanje bilo uspešno, mora glasati najmanje 50 odsto plus jedan glasač.

Ako ovaj uslov bude ispunjen, onda se vanredni izbori održavaju u zakonskim rokovima od najmanje 30 odnosno najviše 40 dana.

Ukoliko nije ispunjen ovaj uslov glasanje se smatra neuspelim i ne može se organizovati u narednih 12 meseci.