Društvo

Broj zaposlenih u gejming industriji povećan za skoro 100 odsto, razlog dolazak Rusa i Ukrajinaca

Foto; skrinšot/YT

Foto; skrinšot/YT

Broj zaposlenih u gejming industriji u Srbiji u 2023. godini povećao se za 98 odsto u odnosu na 2022. godinu, a razlog za to je veliki broj profesionalaca iz ove oblasti koji se doselio u zemlju iz Ukrajine, Rusije i Belorusije.

Samo u toku ove godine u obalsti gejminga u Srbiji biće zaposleno skoro 500 radnika, napomenula je izvršna menadžerka Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) Kristina Janković Obućina prilikom predstavljanja godišnjeg izveštaja o gejming industriji Srbije.

U Srbiji trenutno postoji oko 150 kompanija i studija koji se bave gejmingom, dok 4.300 profesionalaca radi u ovom sektoru.

Od tog broja trećinu čine žene, ali one vode polovinu timova.

Samo tri odsto kompanija, timova i studija u Srbiji ima više od 100 članova, odnosno radnika, devet odsto njih od 50 do 100 članova, dok šest odsto ima od 21 do 50 članova.

Najviše je (31 odsto) onih timova koji imaju od šest do 10 članova, za njima slede oni koji imaju do pet članova (29 odsto), dok je 22 odsto timova koji imaju od 11 do 20 članova.

Podaci SGA pokazuju da je srpska industirija prihodovala više od 175 miliona evra prošle godine od gejming sektora, što je 17 odsto rasta u odnosu na 2022. godinu.
Najveće tržište od kojeg je prihodovala Srbija bile su SAD, zatim EU i Velika Britanija.

Više na LINKU.

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/broj-zaposlenih-u-gejming-industriji-povecan-za-skoro-100-odsto-razlog-dolazak-rusa-i-ukrajinaca