Društvo

Azila za životinje ili nema ili su neadekvatni, dok milijarde odlaze na odštete zbog ujeda

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Gradovi i opštine u Srbiji godinama "muku muče" sa problemom napuštenih životinja. Iako su još od 2009. godine zakonom obavezne da obezbede prihvatilišta i donesu Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka, mnoge lokalne samouprave nemaju azile. Tamo gde prihvatilišta i postoje, po oceni udruženja, uslovi su daleko od zadovoljavajućih. Sa druge strane, gradovi i opštine godišnje plaćaju milionske odštete zbog ujeda pasa, skoro isto koliko dobijaju i za poslove zoohigijene.

Radnici Zoo higijene iz Niša uhvatili su psa, koji je 18. aprila u dvorištu Osnovne škole „Branko Radičević“ ujeo devojčicu i dečaka. Dve nedelje ranije u Novom Pazaru psi lutalice naneli su teške povrede dvojici mališana… Slične vesti stižu već godinama iz različitih gradova, kako onih koji imaju azile kao što je slučaj u Nišu, tako i onih koji ih nemaju, što je slučaj sa Novim Pazarom. Broj životinja na ulici se ne smanjuje, pa se postavlja pitanje da li je primena propisa o statusu napuštenih pasa i mačaka u Srbiji samo „mrtvo slovo na papiru“.

Doktorantkinja na Pravnom fakultetu Natalija Živković koja radi disertaciju na temu „Kaznena dela protiv životinja kao predmet krivičnog i prekršajnog postupka“ rekla je za portal N1 da, prema izveštaju Državne revizorske institucije iz 2021. godine, 97 jedinica lokalne samouprave nije ispunilo zakonsku obavezu da obezbedi prihvatilište za pse, a 55 još nije donelo Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka.

„Prema navodima udruženja za zaštitu životinja, koje potkrepljuju fotografijama i snimcima, životinje u prihvatilištima žive u jako lošim, nehumanim uslovima života“, kaže ona. Izveštaji iz prihvatilišta ukazuju na to da se, kako je istakla, u nekima od njih dešava da daleko veći broj pasa ugine ili bude eutanaziran u određenom periodu nego što nakon hvatanja bude sterilisan i pušten nazad na ulicu.

Ona podseća da je čak je i Zaštitnik građana u svom izveštaju iz 2019. godine naveo da je primena propisa o statusu napuštenih pasa i mačaka „mrtvo slovo na papiru“.

Više na LINKU.