Moj grad

Oživljavanje kulture: Priča iz sela koja inspiriše

Foto: Seoski kulturni centar Markovac

Foto: Seoski kulturni centar Markovac

Godinama unazad slušamo kako deca više ne čitaju knjige. Ne interesuju ih ni pozorište ni film, o poeziji da i ne govorimo. Jedina preokupacija su im onlajn igrice i društvene mreže. Da li je baš tako? Možda je način na koji pokušavamo da im prezentujemo sav taj napisani, snimljeni ili odigrani sadržaj pogrešan?

U Markovcu, selu u opštini Velika Plana, jula 2020. godine na inicijativu Umetničke grupe “Hop.La!” i neformalne grupe “Seoski kulturni centar Markovac” (SKCM) otvorena je Čitaonica “Ekaterina Pavlović”. Naziv je dobila po prvoj pismenoj Markovčanki koja je živela u vreme kada je obrazovanje ženske dece bilo misaona imenica, i time podseća na istorijat rodne i socijalne nepravde u oblasti obrazovanja i kulture. Odatle i ideja da u čitaonici budu podjednako zastupljena dela autorki i autora, a posebno se neguje kritički odnos prema literaturi koja zagovara bilo koji vid diskriminacije. 

Foto: Seoski kulturni centar Markovac

Čitaonica je počela sa radom u privatnom domaćinstvu Nade Babić čije su naslednice ugovorom besplatno ustupile na korišćenje na neograničeno vreme. 

Deo knjiga izdaje se i u kancelariji Matičara, a osim ove dve lokacije knjige se izdaju i u čekaonici Doma zdravlja u Markovcu.

Iza ovih taksativno navedenih podataka krije se čitav jedan šareni i razigrani svet. Čitanjem i ostalim kulturnim aktivnostima bavi se skoro 450 članova Čitaonice, kako mladih tako i starijih. Oni svakog utorka od 17 do 20 časova i subotom od 11 do 14h dolaze da uzmu knjigu, napišu domaći zadatak, odslušaju neko interesantno predavanje ili uzmu učešće u raznim događanjima kojih ima na pretek. Organizuju se likovne radionice, javno čitanje odabranih tekstova, razne performanse, raspravlja se o pročitanom i raspituje šta bi još moglo da se pročita. Secka se i lepi, slažu se kocke i svašta još.
U letnjim mesecima čita se ispod koša u dvorištu, u kućici na drvetu, rasprostre se ćebence na travi ili se jednostavno ode u šetnju na partiju razgovora, a usput se pokupi i smeće na koje se naiđe. 

Foto: Seoski kulturni centar Markovac

Od skoro se sa posebnim zadovoljstvom svraća i u poslastičarnicu Kod baba Gine koja nesebično ustupa prostor ovoj veseloj družini, a često Ih i okrepi kolačima.

Od sredine 2023. godine Čitaonica je dostupna i mladima iz Gložana, sela u opštini Svilajnac, četvrtkom i subotom od 16 do 19h. 

Foto: Seoski kulturni centar Markovac

U okviru projekta “Terapija kulturom”, koji je nastao iz potrebe da se ublaže negativne posledice pandemije korona virusa na mentalno zdravlje, Čitaonica se posebno bavi I biblioterapijom koja ima za cilj da ukaže na blagotvorni uticaj književnih dela na psihičko blagostanje čitaoca. 

Biblioterapijska grupa okuplja petnaestoro odraslih članova iz Markovca i okolnih mesta i okuplja se dva puta mesečno.

SKCM je 2021. godine pokrenuo je Dečiji klub koji se bavi dramskim, likovnim, ekološkim, čitalačkim i muzičkim aktivnostima prilagođenim deci predškolskog i školskog uzrasta. Akcenat je na kreativnosti, slobodi, ravnopravnosti i kritičkom mišljenju, ekološkoj i građanskoj svesti. 

Foto: Seoski kulturni centar Markovac

Preko pedesetoro dece iz Markovca i okoline učestvuje u radu kluba, a preko leta im se pridružuju i deca koja žive u inostranstvu, a u Markovcu provode svoje raspuste.

SKCM sarađuje i sa markovačkom Osnovnom školom “Drugi šumadijski odred”, gde promoviše svoje aktivnosti i povremeno održava programe kao što su čitalačke radionice ili kamišibaji predstave. Dečiji klub je učestvovao i na školskim manifestacijama.

A upravo zahvaljujući Seoskom kulturnom centru, deca iz Markovca i okoline saznala su i šta je to kamišibaji. 

U pitanju je stara japanska umetnost pripovedanja uz pomoć mini drvene pozornice i prikazivanja različitih slika na njoj. Ova dramsko-pripovedačka forma pokazala se kao pun pogodak. Kamišibaji se brzo primio među decom i podstakao njihovu kreativnost, pa su tako nastale prve kamišibaji predstave koje su se igrale u markovačkim dvorištima, a jedna od njih,  “Žabac i stranac”, igrana je na Festivalu ekološkog pozorišta u Bačkoj Palanci 2020. godine i na Festivalu Asitež centra Srbije u Beogradu 2021.

Iste godine uspostavljena je i saradnja sa izdavačkom kućom Kreativni centar i napravljena serija novih kamišibaji predstava koje su igrane širom Srbije. Neke su izvođene u saradnji sa Dramskim studijom “Petar Pan”, Malim pozorištem “Duško Radović” i pozorištem za decu iz Subotice. 

Inicijator i stalni partner ovog projekta je Umetnička grupa “Hop.La!”, a u izvođačkom timu su Petar Lukić, Đorđe Živadinović Grgur i Uroš Mladenović zahvaljujući kojima je cela ova priča došla i do velikog priznanja – članstva u Međunarodnoj kamišibaji asocijaciji IKAJA sa sedištem u Japanu.

Ovo je samo deo aktivnosti SKCM. Osmišljava ih tim visokoobrazovanih mladih ljudi među kojima su pozorišna rediteljka, psihološkinja, dramski, likovni i muzički pedagozi, učiteljica, profesor fizičkog vaspitanja, filološkinje francuskog i kineskog jezika kao i veliki broj saradnika i volontera angažovanih na različitim projektima.

Foto: Seoski kulturni centar Markovac

Svi projekti odvijaju se zahvaljujući projektnom i donatorskom finansiranju, kao i interesovanju i dobrovoljnom radu meštana. Detaljnije informacije o radu, planovima i donatorima SKCM možete pogledati na njihovom sajtu i društvenim mrežama.

Piše Biljana Marjanović, dopisnica Boom93 iz Velike Plane