Moj grad

DS: Deset dana (ne)ispravne vode za piće u Kostolcu

Ilustracija/pixabay

Ilustracija/pixabay

Od 12. aprila 2024. godine stanovnici Kostolca i okolnih naselja ne mogu da koriste vodu za piće u svojim domovima. Posle deset dana JKP Vodovod i kanalizacija Požarevac jedino je objavilo obaveštenje na svom sajtu da se voda ne preporučuje za piće, saopštio je Gradski odbor Demokratske stranke Požarevac.

Kako navodi GO Demokratske stranke, javnost treba da bude upoznata da se miris u vodi ne javlja sam od sebe već da je uzrokovan zagađenjem.

"Zato od direktora JKP Vodovod i kanalizacija Požarevac, pored odgovora na ranije postavljena pitanja, očekujemo da stanovnike Kostolca i Požarevca hitno obavesti o kakvom zagađenju je reč i koje su mere preduzete za nesmetano vodosnabdevanje građana Kostolca", navodi se u saopštenju.

Gradski odbor Demokratske stranke postavlja pitanje da li je moguće da ni posle 10 dana ne mogu da se utvrde uzroci zagađenja vode sa izvorišta Lovac i da nisu javno objavljeni rezultati analiza na koje se direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Požarevac poziva prilikom tvrdnji da je voda hemijski i bakteriološki ispravna.

"Za katastrofalno stanje u vodosnabdevanju Demokratska stranka ne traži samo odgovornost direktora JKP "Vodovod i kanalizacija" Požarevac već i odgovornost onih koji su na tu funkciju postavili i na toj funkciji održavaju čoveka koji uskoro puni 68 godina i čoveka za koga je Agencija za sprečavanje korupcije rešenjem od 15.3.2021. godine nedvosmisleno dokazala korupciju i tražila njegovo razrešenje sa mesta direktora JKP "Vodovod i kanalizacije" Požarevac", saopštio je GO Demokratske stranke.

Povodom analiza vode Boom 93 kontaktirao je Zavod za javno zdravlje Požarevac, ali odgovor do objavljivanja ovog teksta nismo dobili. Kako je Aleksandar Dimitrijević naveo za Boom 93 15. aprila 2024. godine, analize vode trebalo je da budu gotove za dva do tri dana