Moj grad

Novo poskupljenje autobuskih karata

FOTO: Envato elements ilustracija

FOTO: Envato elements ilustracija

Od danas, 22. aprila, cene karata za međumesni prevoz skuplje su za 10%, saopštila je kompanija Mobilitas.

Kako iz ove kompanije navode za Boom 93, uvećanje cena posledica je više faktora.

“Prvo i najvažnije, minimalna zarada je, prema odluci Vlade RS od 1. januara, uvećana za 18%. Ovo povećanje minimalne zarade direktno utiče na troškove poslovanja u mnogim sektorima, uključujući i naš. Kao odgovorna kompanija, moramo se prilagoditi ovim promenama kako bismo osigurali adekvatne uslove za naše zaposlene”, navode iz Mobilitasa.

Uz to, kako dalje navode, povećanje cena goriva i uvećanje akciza na gorivo,  takođe je imalo značajan uticaj na poslovanje kompanije.

“Ovaj rast troškova poslovanja, koji je proistekao iz globalnih ekonomskih faktora i regulativnih promena, nužno je doveo do prilagođavanja cena naših usluga”, kažu za Boom 93.

Iz kompanije ističu da su svesni da ova promena može predstavljati izazov za njihove korisnike.

“Želimo da istaknemo da smo svesni da ova promena može predstavljati izazov za naše korisnike, ali u isto vreme, nastojimo da održimo balans između održivosti našeg poslovanja i pružanja kvalitetnih usluga. Pored toga, na sajtu www.mobilitas.rs ponovo je aktivirana usluga online karata te korisnici, posebno oni koji unapred planiraju svoje putovanje, mogu kupiti karte po znatno nižim cenama”, rekli su iz Mobilitasa.

Podsetimo, cene karata za međumesni prevoz poskupele su i krajem oktobra 2023. godine, pre promene imena kompanije Arriva Litas u Mobilitas. I tada su cene karata bile uvećane za 10%.

Povratna cena karte do Beograda

Nakon poskupljenja povratna cena karte od Požarevca do Beograda iznosi 1850 dinara, a cena omladinske karte 1510 dinara.

Podsetimo, nakon oktobarskog poskupljenja, razgovarali smo sa studentkinjama iz Požarevca koje studiraju u Beogradu koliko cene karata utiču na njihov budžet. O ovoj temi možete čitati na LINKU.

Požarevac je od Beograda udaljen 81,2 km. Konvertovano u evre, povratna cena karte iznosi blizu 16€.

Poređenja radi, pogledali smo koliko koštaju paket aranžmani za jednodnevne izlete do bližih gradova u regionu.

Paket aranžman za relaciju Požarevac – Temišvar – Požarevac, jednodnevni izlet koji je bio realizovan 9. marta 2024. godine, kako piše na sajtu Mobilitasa, koštao je 25€ po osobi. Obuhvatao je prevoz turističkim autobusom i usluge licenciranog turističkog vodiča/pratioca tokom trajanja aranžmana. Požarevac je od Temišvara autom udaljen 147 km. Dakle, jednodnevni izlet sa uslugama turističkog vodiča skuplji je svega za 9€ od povratne karte do Beograda.

Za polazak iz Požarevca ista je bila cena za jednodnevni izlet do Banje Herkulane, realizovan 23. marta 2024. godine. Banja Herkulana nalazi se na 40 km od rumunskog grada Drobeta Turnu Severina. Razdaljina između Drobeta Turnu Severina i Požarevca autom iznosi 170 km. Pored prevoza turističkim autobusom i ovaj aranžman bile su uključene usluge licenciranog turističkog vodiča/pratioca tokom trajanja aranžmana. Dakle, i u ovom slučaju, kada je udaljenost gotovo dvostruka, i uz turističkog vodiča, razlika u ceni između aranžmana i povratne karte iznosila je svega 9 €.