Društvo

Šta piše u zaključcima Radne grupe za kovid: Zašto o maskama, posetama bolnicama i testiranju ne znamo ništa?

Foto/T.S. Kovid ambulanta

Foto/T.S. Kovid ambulanta

Posebna radna grupa za postupanje u uslovima pandemije kovida sastala se 12. aprila, pre tačno 10 dana, donela zaključke da nisu više obavezne zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama, testiranje na kovid, negativan test na kovid kao uslov za prijem pacijenata u zdravstvenu ustanovu, ukinuta je i zabrana poseta u zdravstvenim ustanovama, a izolacija obolelih od kovida trajaće najduže do 10 dana od pojave simptoma i znakova bolesti.

Za razliku od pre tri, četiri godine, potpuno je nejasno zašto su ovi zaključci ostali tajna, odnosno nisu saopšteni javnosti iako su u pitanju važne informacije za sve građane Srbije.

Setimo se svakodnevnih konferencija takozvanog kriznog štaba u 15 časova, kada se u direktnom prenosu saopštavao broj inficiranih, umrlih i onih na respiratorima, pa konferencija za medije vrha države čiji je prenos bio uživo na svim televizijskim kanalima, pa rečenica poput „sva groblja će nam biti mala“ i sličnih „događaja“.

Kovid danas: Bez većeg publiciteta
Epidemija kovida u Srbiji nije odjavljena, na snazi su bile određene antikovid mere, a zašto su ovi važni zaključci sad tako stidljivo ponegde objavljeni, Zoran Radovanović epidemiolog, kaže za Danas:

 
„Dobio sam dopis još 12. marta sa tog sastanka Radne grupe. Pretpostavljam da taj dopis nije imao veći publicitet zato što smo preplavljeni jednim informacijama da bi bile sakrivene druge i u toj poplavi malo šta ostane na površini da bi privuklo pažnju“, pojašnjava Radovanović.

Kako on dodaje, drugi važan razlog je što je odluka ostavljena ustanovama – one preporuku ne moraju da usvoje.

Istovremeno, Danas je imao uvid u dokument Posebne radne grupe za postupanje u uslovima pandemije kovida, sa sastanka održanog 12. aprila.

U njemu piše da je „razmatrana aktuelna epidemiološka situacija respiratornih infekcija u Srbiji i svetu, kao i preporuke relevantnih međunarodnih institucija, te je Posebna radna grupa donela pet zaključaka, koje je Ministarstvo zdravlja poslalo direktorima svih zdravstvenih ustanova u zemlji“:

1. ukida se obaveznost nošenja zaštitnih maski u zdravstvenim ustanovama,
2. ukida se zabrana poseta hospitalizovanim pacijentima u zdravstvenim ustanovama,
3. ukida se obavezno testiranje kao uslov za prijem na bolničko lečenje na određenim odeljenjima i klinikama,
4. izolacija pacijenata obolelih od kovid 19 traje do 24 sata nakon prestanka temperature, a najviše do 10 dana od pojave simptoma i znakova bolesti,
5. nije obavezno testiranje na SARS- CoV- 2 kod pacijenata sa simptomima akutne respiratorne infekcije, osim ako ordinirajući lekar postavi indikacije za testiranje radi diferencijalne dijagnoze ili propisivanja terapije.

Ostavljeno da odlučuju zdravstvene ustanove
Uz to, kako je napomenuto u dokumentu koji je potpisala Danica Grujičić, aktuelna ministarka zdravlja, Komisija za bolničke infekcije svake zdravstvene ustanove na osnovu procene faktora rizika kod pacijenata koje ustanova zbrinjava, uslove za promenu mera prevencije respiratornih infekcija, kao i na osnovu procene epidemiološke situacije u samoj ustanovi, mogu doneti sledeće odluke koje se odnose na ustanovu:

– odluku o baveznom nošenju zaštitnih maski za osoblje, pacijente i druge osobe na određenim odeljenjima ili celopj ustanovi,
– odluku o obaveznom testiranju pojedinih pacijenata ili svih pacijenatat na određenim odeljenjima/ klinikama i
– odluku o zabrani ili ograničavanju poseta hospitalizovanim pacijentima na određenim odeljenjima/klinikama ili u celoj ustanov, kao i odluku o načinu organizacije poseta.

Sa druge strane, dr Nevenka Veličković, v. d. direktorka Doma zdravlja Voždovac, kaže za Danas da ta ustanova „poštuje i sprovodi mere prema uputstvu resornog ministarstva.“

„Iskreno se nadam da više i neće biti epidemioloških potreba za vraćanjem antikovid mera. Dok je postojala potreba za nošenjem maski i za testiranjem, mi smo to poštovali. Meni je bilo lako sa mojim zaposlenima, ali nekada i nije baš bilo sa našim korisnicima, pacijnetima kada vi zaustavite nekoga i kažete da mora da nosi masku, a ne možete da mu uskratite zdravstvenu uslugu ako je nema. To je opet bila njihova lična stvar, ali što se organizacije Doma zdravlja tiče, tu smo baš bili striktni i izričiti i vodili računa – opisuje ona.