Društvo

Istina o smrti u policijskom pritvoru može biti samo jedna: Hoćemo li odgovorne videti na sudu?

FOTO: Boom93/N. Stojićević

FOTO: Boom93/N. Stojićević

Dve nedelje pošto je u borskoj policijskoj stanici preminuo brat osumnjičenog za ubistvo i nestanak devojčice Danke Ilić - u zaječarsko tužilaštvo stigao je obdukcioni nalaz. Iako je policija tvrdila da je u pitanju prirodna smrt, stručnjaci Instituta za sudsku medicinu zaključili su da je usled brojnih povreda smrt nastupila nasilno, objavio je ranije nedeljnik Radar.

Posle svega, advokat Rodoljub Šabić kaže da je ključno utvrditi odgovornost za torturu pritvorenog i pokušaj obmane javnosti MUP-a. Strukovno udruženje policjie apleuje da se službenicima ne sudi u medijima na osnovu spekulacija.

Istina o smrti Dalibora Dragijevića u policijskom pritvoru 7. aprila može biti samo jedna.

Ili je preminuo prirodno, pošto mu je u toku noći pozlilo, kako je konstatovao mrtvozornik, a istog dana saopštio MUP. Ili nasilno, usled brojnih povreda, kako, nezvanično, stoji u obdukcionom nalazu.

„Imamo jednu stvar koja je najgora, a to je famozno saopštenje. Neko je očigledno, svesno, namerno, bezočno drsko pokušao da obmane javnost, u nastojanju da zataška jedno teško krivično delo“, kaže advokat Rodoljub Šabić.

Iz Strukovnog udruženja policije poručuju da ne treba žuriti sa zaključcima.

„Možda su povrede nastale pre dovođenja u prostorije policijske uprave, tj. pre bilo kakvog kontakta sa policajcem. Optužba policajca bez istrage i eventualnog postupka u kojem je on proglašen krivim, po meni, predstavlja samo novinarsku pomamu za klikom više“, smatra Nenad Ljubišić Iz Strukovnog udruženja policije.

Ukoliko je Dragijević preminuo zbog policijske torture, niti sud njegovo priznanje o saučešništvu može uzeti za ozbiljno, niti će se lako utvrditi odgovornost policajaca, navodi Šabić.

„Bojim se da će i tu sad da se javi problem oko utvrđivanja ko je zapravo u tome učestvovao, jedan, dva tri, četiri, pet njih, i u krajnjem slučaju, čije su aktivnosti najviše doprinele smrti. To će otežati kvalifikovanje dela. Jednom rečju, jako ružna, mučna stvar“, dodao je Šabić.

Za prekoračenje ovlašćenja službenici MUP-a mogu da odgovaraju krivično, prekršajno i disciplinski. Imaju li građani razloga za sumnju da se to sprovodi u praksi?

„Umesto da otkriju gde su prebacili telo male devojčice, oni su čoveka koji je to uradio, na neki način, ubili. Zna se na koji način se ispituje, ali, ne na taj način“.

„Njihovo je da privedu, eventualno da rade neke izvršne radnje, nisam stručan“.

„Sve su nam kraći nervi i nemamo granice“.

N1: Je l znate neki slučaj da je policijski službenik odgovarao zbog toga?

„Ne znam, ne znam“, kažu građani s kojima smo razgovarali.

 

„Verujte mi da će, ukoliko se utvrdi da je postojala odgovornost nekog policijskog službenika, taj policijski službenik odgovarati. Nije ovo prvi put“, kaže Ljubišić.

Tužilaštvo u Zaječaru tek treba da razmotri obdukcioni nalaz, čiji su delovi dospeli u medije. Navode da će o toku postupka obaveštavati javnost.