Društvo

Jedinstveni tripl-dabl: Po čemu Nikola Jokić piše istoriju plej-ofa u NBA?

Foto: S. Lisac

Foto: S. Lisac

Džamal Mari jeste junak pobede Denvera protiv Lejkersa i u drugoj utakmici plej-ofa, ali je u njenom temelju učinak Nikole Jokića, najefikasnijeg u domaćem timu.

As šampiona, najveći kandidat za MVP znamenje u NBA ligi, njegovo treće, postigao je 27 poena, a u svoj 17. tripl-dabl u plej-ofu ugradio je i 20 skokova i deset asistencija.

To mu je četvrta utakmica u doigravanju u američkoj profesionalnoj košarci sa po najmanje 20 poena, 20 skokova i deset korisnih dodavanja.

Po tome se u istoriji plej-ofa poravnao s proslavljenim Viltom Čemberlenom ubedljivo na prvom mestu u svedočanstvima lige, jer prvi sledeći na toj večnoj listi imaju po jednu takvu utakmicu.

Jokićev prvi takav meč bio je u polufinalu Zapadne konferencije 2021, koje je Finiksu pripalo s 4:0 u pobedama. U trećem duelu, a prvom u seriji pred domaćom publikom, imao je 32 poena, 20 skokova i deset asistencija.

Prošle godine, na putu ka istorijskom prvencu, Denver je preslišao Lejkerse u konferencijskom finalu s 4:0.

Jokić je u prvoj utakmici, kod kuće, briljirao s 34 poena, 21 skokom i 14 asistencija.

U velikom finalu protiv Majamija, na meču na kojem je najefikasniji bio Mari s 34 poena, Jokić je dao 32, a imao je i 21 skok i deset asistencija.