Društvo

Kovačević demantovao da u Srbiji u apsolutnom siromaštvu živi 800.000 ljud

Foto/Siromaštvo ilustracija /Pixabay

Foto/Siromaštvo ilustracija /Pixabay

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je danas da je, prema poslednjim raspoloživim podacima, stopa rizika od siromaštva u 2022. godini iznosila 20 odsto.

Ta stopa je u 2015. godini bila najviša i iznosila je 26,7 odsto, kada se svaki četvrti stanovnik Srbije nalazio u riziku od siromaštva i od tada je u konstantnom padu, dodaje se u reagovanju Kovačevića povodom pisanja medija da u apsolutnom siromaštvu živi 800.000 ljudi.

Kovačević je rekao da je 2013. godine, prema stopi rizika od siromaštva, Srbija bila na „neslavnom“ drugom mestu u Evropi, da bi 2022. godine u tom pogledu bila bolje pozicionirana i od pojedinih članica Evropske unije, kao što su Bugarska, Estonija, Letonija, Rumunija, Litvanija, Španija i Italija.

Prema njegovim rečima, sve češće se u medijima nailazi na pitanja i komentare u vezi stope apsolutnog siromaštva, koju je Republički zavod za statistiku obračunavao za period od 2006. do 2020. godine.

To je uslovilo potrebu da se ponovo obrazlože razlozi zbog kojih Republički zavod za statistiku – umesto stope apsolutnog siromaštva – obračunava stopu relativnog siromaštva, naveo je Kovačević.

U medijima se komentarišu podaci o stopi apsolutnog siromaštva od 12,1 odsto, odnosno da je 800.000 ljudi u apsolutnom siromaštvu. Takav podatak ne postoji za zemlje u okruženju, pa se nameće utisak da je podatak iskorišćen samo zbog impresivnosti apsolutnih brojeva, bez konkretnog navođenja izvora, odnosno Unicefa.

Metodologija Unicefa ne prati metodologiju Svetske banke i kao takva ne omogućava uporedivost sa podacima koje je obračunavao RZS u periodu 2011–2020, dodao je Kovačević.