Društvo

Grujičić: Treba pooštriti uslove za dobijanje dozvole za otvaranje ambulante

Youtube screenshot/RTS

Youtube screenshot/RTS

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da je u beogradski Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak ove godine dosta uloženo, kao i da se javljaju mnoge firme koje žele da sarađuju.

Grujičić je za TV Pink kazala da će se Torlak povezati sa više zemlja, sa Kinom, Rusijom i Zapadom, kao i da će vratiti sve vakcine u proizvodnju.

Govoreći o "lažnim lekarima" ona je pozvala građane, u čijoj se zgradi otvara "bilo šta što liči na nešto gde se rade zdravstvene intervencije" da prijave inspekciji ili Komunalnoj policiji kako bi se proverilo za šta imaju dozvolu. Grujičić je rekla da bi pre bilo kakve intervencije pacijent trebalo da traži savet lekara, kao i da treba pooštriti uslove za dobijanje dozvole za otvaranje ambulante

Ona je, govoreći o vakcini protiv humanog papiloma virusa, ukazala da je bezbedna i da se zna da deluje, te da je u Australiji rak grlića materice iskorenjen pomoću nje.

Grujičić je komentarišući lekare koji negativno govore o toj vakcini, rekla da oni moraju da shvate da imaju posebnu odgovornost kad izlaze u javnost, jer njihova reč ima posebnu težinu. Rekla je i da je odluka države da regeneriše taj institut veoma dobra, a da priče da je on privatizovan i da nema ko da radi nisu tačne.