Moj grad

Milenković: Tokom prošle nedelje dato više HPV vakcina nego u martu

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Tokom prethodne nedelje u Domu zdravlja održana je akcija otvorenih vrata, tokom koje su roditelji mogli da dovedu decu da prime HPV vakcinu.

"Bilo je i više nego uspešno, jer su brojke datih vakcina veće nego za ceo mart mesec", navodi direktor Dejan Dimitrijević.

Tokom prethodne nedelje dato je 47 prvih i 6 drugih doza vakcine Gardasil.

Direktor napominje da je bilo roditelja koji su za početak dolazili kako bi se raspitali o samoj vakcini i dobili savet.

"Svi su bili primljeni i pružen im je adekvatan savet ili smo odgovarali na njihova pitanja. Takođe bilo je srednjoškolaca koji su i samostalno dolazili na razgovor".

Podsetimo, usled pada broja vakcinisane dece HPV vakcinom tokom zimskih meseci, u Domu zdravlja je organizovana akcija prethodne nedelje.

Akcija je podrazumevala da su roditelji dece uzrasta između 9 i 19 godina mogli da dođu od 15. do 19. aprila od 7 do 20 časova ili 20. i 21. aprila od 7. do 14. časova u prostorije školskog dispanzera i vakcinišu svoju decu protiv humanog papiloma virusa vakcinom Gardasil 9.

"Ovom akcijom želimo da apelujemo i na roditelje i na decu da nastavimo ovu preventivnu akciju, da se deca vakcinišu vakcinom koja je jako bezbedna, a štiti devojčice i sutradan žene od karcinoma grlića materice, a dečake i buduće muškarce od karcinoma orofaringealne regije karcinoma penisa, a i jednu i drugu populaciju takođe vakcina štiti od polnih bradavica. Vakcina je proverena sa dobrim rezultatima, sa imunitetom koji daje minimum 10-15 godina, a iza toga ostaju antitela, a pokriva 9 najčešćih humanih papilomavirusa. Vakcina je ranije bila četvorovalentna, sada je devetovalentna, što je veliki napredak, tako da se Srbija stavila uz rame sa evropskim i zemljama sveta kao što su skandinavske zemlje, pa onda Francuska, Nemačka, SAD, koja je dugi niz godina vakcinisala, gde je procenat vakcinisanosti dece preko 90%", rekao je ranije za Boom93 Milenković.

Za manju decu uzrasta između 9 i 14 godina vakcina se daje u dve doze, deca koje su ušla u 15. godinu do 19 u tri doze.

Od kada je u Domu zdravlja Požarevac počela imunizacija dece HPV vakcinom, 80% datih doza primile su devojčice, dok je dečaka oko 20%, navode iz ove zdravstvene ustanove.

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa započeta je u junu 2022. godine, a Dom zdravlja Požarevac u toj prvoj godini imao je dobre i pozitivne rezultate, a prema rečima direktora Dejana Milenkovića, ova zdravstvena ustanova je u Srbiji bila na trećem mestu po broju datih prvih, drugih i trećih doza vakcine.

Direktor napominje da do sada nije bilo nijedne neželjene reakcije, zato što je vakcina imitacija virusa, nema živog virusa, što je najčešće pitanje koje roditelji postavljaju.

Roditelji mogu tokom cele godine da dođu i da vakcinišu decu.