Društvo

Ministarstvo prosvete produžilo do 26. aprila rok za prijavu za besplatne udžbenike

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Ministarstvo prosvete produžilo je rok do 26. aprila za prijavu za besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta, koje su osnovne škole izabrale za školsku 2024/2025. godinu.

Iz Ministarstva prosvete su naveli da će škole, preko odeljenjskih starešina i učitelja, blagovremeno obavestiti roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike učenika o proceduri, neophodnoj dokumentaciji i rokovima.
  
U saopštenju se navodi da je ove godine proširena kategorija učenika osnovnih škola koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike, tako da pravo na besplatne udžbenike ostvaruju i učenici koji boluju od retkih bolesti, učenici koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, kao i učenici iz porodica u kojima je nosilac roditeljske brige samo jedan roditelj, odnosno ukoliko je drugi roditelj preminuo ili je nepoznat.
"Ministarstvo prosvete Program besplatnih udžbenika sprovodi od 2011. godine u cilju dodatne podrške učenicima iz osetljivih kategorija, ali i podrške nadarenim učenicima. Imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo obezbeđuje besplatne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina za navedene kategorije učenika", navodi se u saopštenju.
 
Za nabavku besplatnih udžbenika Ministarstvo prosvete je u budžetu za ovu godinu obezbedilo 792 miliona dinara.