Moj grad

Empatija na delu: Osnovci organizovali bazar za lečenje vršnjaka (VIDEO)

Foto: Marga Avramović

Foto: Marga Avramović

Dana 23.4.2024. godine održan je humanitarni bazar u centru Smederevske Palanke kako bi se pomoglo u prikupljanju sredstava za lečenje Lazara Lazarevića u Turskoj.

Predsednica Saveta roditelja u Osnovnoj školi “Heroj Ivan Muker”, Marga Avramović, zajedno sa ostalim članovima, direktorkom i decom organizovala je humanitarni bazar radi prikupljanja novca za lečenje Lazara Lazarevića koji boluje od cerebralne paralize, skolioze kičme i epilepsije. Odziv građana je bio dobar i uspeli su da prikupe 55.000 dinara.

Marga Avramović je izjavila da škola već dugi niz godina organizuje humanitarne akcije ovog tipa te da su i prethodnih godina pomagali učenicima ove škole. Izdvojila je takođe da je jako ponosna na to što Savet roditelja funkcioniše besprekorno i zahvalila se svima na velikoj podršci uključujući direktorku, nastavni kadar, ali i sugrađane.

Na pitanje da li su ovakve akcije česte u Smederevskoj Palanci, Marga Avramović kaže: ”Čini mi se da sad sve više empatije ima kod ljudi vezano za bolest kod dece. Mi živimo u jednom jako teškom vremenu gde više treba da pomažemo našim sugrađanima, pogotovo deci, tako da ja apelujem na sve koji mogu da nam se pridruže da pomognu, pa makar to bilo i slanjem broja 121 na 2407. Budimo humani, jer verujte, naše malo nekome mnogo znači.”

Ovu akciju su upotpunili i Lazarovi vršnjaci koji su za Boom93 rekli da im ovo nije prva humanitarna akcija, već da su u okviru novogodišnjeg bazara uspeli da prikupe novac za čak četvoro dece. Oni su takođe rekli da im je jako drago što mogu nekome da pomognu i da se samim tim osećaju veoma ispunjeno.

Humanost je odraz ljudskosti, a ovo je izuzetan primer solidarnosti i zajedništva u borbi za život i zdravlje sugrađana. Kroz ovu inicijativu pokazana je snaga lokalne zajednice i spremnost da se svi udruže. Empatija i humanost su dodatno naglašeni angažovanjem najmlađih kao i dobrim odazivom građana.

Pripremio Aleksandar Antonijević, dopisnik Boom93 iz Smederevske Palanke