Društvo

Nekadašnji pripadnik Vojske Jugoslavije osuđen na 20 godina zatvora

Foto/ Suđenje /ilustracija pixabay

Foto/ Suđenje /ilustracija pixabay

Nekadašnji pripadnik Vojske Jugoslavije Toplica Miladinović osuđen je danas pred specijalnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu na 20 godina zatvora.

On je osuđen za ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1999. u okolini Peći na Kosovu.
 
Osuđen je da je kao komandant 177. brigade naredio iseljavanje albanskih civila u cilju proterivanja i da je znao za ubistva i pljačke tokom iseljavanja.

U optužnici se detaljno opisuje upad u sela, ubistva, pljačke, paljenje kuća i proterivanje civila u pravcu Albanije.
 
Sem Miladinovića osuđeni su i Predrag Vuković i to na 13 godina, Abdulah Sokić na 12, Siniša Mišić na pet, dok su na po dve godine osuđeni Lazar Pavlović, Slaviša Kastratović i Boban Bogićević.

Optužbi su oslobođeni Veljko Korićanin i Milan Ivanović.
 
Devetorici bivših pripadnika VJ sudilo se za ratne zločine počinjene u četiri kosovska sela u okolini Peći u aprilu i maju 1999. godine, kada je ubijeno 118 Albanaca.
 
Oni su optuženi za prisilno raseljavanje i ubistva albanskih civila tokom napada VJ na sela Ćuška, Pavljan, Zahać i Ljubenić tokom rata na Kosovu.
 
Tužilac Bruno Vekarić zatražio je kaznu od 20 godina zatvora za Miladinovića, Pavlovića, Sokića, Mišića i Vukovića, po pet godina za Kastratovića, Bogićevića i Korićanin i tri godine za Ivanovića. Odbrana je zatražila da svi budu oslobođeni optužbi.
 
Suđenje je počelo 2010. godine, prva presuda je doneta 2014, ali je Apelacioni sud Srbije ukinuo 2015. godine.