Društvo

Da li je došao kraj popustima na račune za struju?

ilustracija/pixabay

ilustracija/pixabay

Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.

Kako piše Politika, EPS je svaki mesec okvirno odobravao popuste u vrednosti od oko milijardu i po dinara, puta šest meseci.
 
Za uštedu električne energije od 15 do 20 odsto umanjenje je bilo 25 odsto, a za uštedu od 20 do 25 odsto obračunavao se popust od 30 odsto.

Za domaćinstva koja su smanjila potrošnju struje za 25 do 30 odsto obračunavao se popust od 35 odsto, dok je najveći popust od 40 odsto bio za domaćinstva koja su smanjila potrošnju za više od 30 odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine.
 
Na osnovu preporuke Vlade, EPS je domaćinstvima obračunavao i popust od pet odsto kada su učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećali za najmanje pet odsto u odnosu na isti mesec 2022. godine.

Popust se obračunavao na zaduženje za električnu energiju umanjenu za stavke obračunska snaga i trošak garantovanog snabdevača.
 
Kada je reč o popustima koje ostvaruju energetski ugroženi kupci, za njih ove povlastice nastavljaju da važe, jedino su istekle za penzionere.
 
Inače, tokom prethodne godine, struja je poskupela u tri navrata, isto kao i gas. Prema proračunima, od 1. novembra 2023, prosečna cena električne energije za domaćinstva u Srbiji je skočila za osam odsto, dok je cena gasa porasla za deset procenata. To znači da je prosečni mesečni trošak za gas povećan za više od 1.200 dinara, a za struju za oko 1.500 dinara.
 
Prvo poskupljenje bilo je 1. januara 2023. godine kada je cena električne energije za domaćinstva povećana za osam odsto.
 
U 2023. godini cena kilovat-sata struje za individualne potrošače u Srbiji je ukupno povećana za čak 24 procenta.