Moj grad

Dan istorijskog arhiva: Otvorena izložba "Kroz odabranu arhivsku građu"

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Danas, 24. aprila, Istorijski arhiv Požarevac obeležio je 76 godina postojanja otvaranjem izložbe "Kroz odabranu arhivsku građu".

"Izložba koju danas predstavljamo je autorsko dela kolega dr Dragane Miloradović, Mirjane Stepanović, Nataše Milošević Dulić, Milana Stankovića, dr Jasmine Nikolić i Dragane Jovanović. Odabrane su fotografije iz ličnih fondova i zbirki koje se prvi put predstavljaju javnosti, a na kojima vidimo učesnike omladinskih radnih akcija, posetu Josipa Broza Tita i Jovanke Broz Požarevcu i Kostolcu, glumačkog barda Milivoja Živanovića, grčke porodice, požarevačke ulice i kafane, muziku, sport, saobraćaj, vašar, praznike", navela je Mirjana Stepanović, viši arhivist i pomoćnik direktora za arhivsku oblast.

Foto: J. Milenković/Boom93

Kako je na otvaranju izložbe rekla dr Dragana Miloradović, autori su pregledali stogodišnju fotografski sačuvanu prošlost grada i izabrali fotografije različitih tema, različitih perioda, različitih fondova i  zbirki Istorijskog arhiva Požarevac. Odabrano je preko 120 fotografija koje potiču iz perioda 1880–1980.

"Želimo da mladim generacijama prenesemo vrednosti grada iz vremena naših prethodnika, važne elemente građanske kulture koje je krasila multietničku urbanu sredinu kakav je Požarevac oduvek bio", kaže Miloradović. 

Foto: J. Milenković/Boom93

Izložba je otvorena ispred Zgrade depoa Istorijskog arhiva Požarevac.

Direktorka Istorijskog arhiva Požarevac dr Jasmina Nikolić navela je kako je Istorijski arhiv počeo pre 76 godina kao Arhivsko središte.

"Danas je istorijski arhiv Požarevac moderna, efikasna i otvorena ustanova kulture, koja primenjujući najviše standarde evidentiranja, preuzimanja, sređivanja, obrade i zaštite arhivske građe, omogućava njeno nesmetano korišćenje i objavljivanje. U objektu našeg arhivskog depoa u kome se nalazimo, smešteno je i trajno se čuva 646 arhivskih fondova i zbirki, specijalizovana arhivska biblioteka zatvorenog tipa, koja raspolaže bogatim i raznovrsnim knjižnim fondom od oko 10.000 jedinica. Takođe, ovde su smeštene i zbirke mikrofilmovanih i digitalizovanih crkvenih matičnih knjiga, zemljišnih knjiga, stare i retke knjige iz 19. veka, kolekcije zavičajne periodike i pojedinih arhivskih fondova i zbirki", rekla je direktorka. 

Foto: J. Milenković/Boom93

Izložba "Kroz odabranu arhivsku građu" je 35 premijera Istorijskog arhiva Požarevac. Izložbe ove ustanove su, kako navodi Jasmina Nikolić, imale 104 gostovanja u zemlji i inostranstvu.

Na otvaranju izložbe obratili su se i prof. dr Senka Kovač, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa Odeljenja etnologije i antropologije, i zamenik gradonačelnika Grada Požarevca Predrag Mijatović, koji je izložbu zvanično proglasio otvorenom.

Foto: J. Milenković/Boom93

Izložbe na otvorenom organizuju se od 2017. godine i deo su turističke ponude grada Požarevca. Postavke se menjaju na dve godine.

Pored navedene izložbe, posetioci mogu pogledati i stalne postavke u Zgradi depoa „Požarevac na starim razglednicama i fotografijama” i „Stara i retka knjiga 1752-1864“.

Foto: J. Milenković/Boom93
Foto: J. Milenković/Boom93