Politika

Ko od opozicije izlazi na lokalne izbore?

Foto: R. Momirović

Foto: R. Momirović

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, čime je omogućeno da lokalni izbori u gradovima u kojima nisu održani u decembru, budu spojeni sa već raspisanim izborima za gradsku vlast u Beogradu, koji će biti održani 2. juna. Boom 93 pitao je ko od opozicije izlazi na lokalne izbore.

Koordinator gradskog odbora Dosta je bilo, Slobodan Vasić je rekao da izlaze na lokalne izbore, te da je to i stav stranke i gradskog odbora DJB.

Uslovi za opoziciju nikad nisu dobri, no ako na izborima ne učestvuješ nemaš pravo ni da komentarišeš. Kad si učesnik možeš da učiniš da izbori budu bolji kontrolom na biračkim mestima i u Gik u. Ovde je problem što institucije policija i tužilaštvo, tokom izbora ne rade svoj posao, no to bojkotom ne može da se promeni. DJB u Požarevcu za sada ima dogovor sa Dverima o zajedničkom nastupu. Očekujemo i veće ukrupnjavanje ako se odustane od bojkota. Na kraju do nedelje znaće se sve opozicione kolone.”, obrazložio je Vasić za Boom 93.

FOTO: Boom93Slobodan Vasić

Kontaktirali smo predsednika Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Vladana Milosavljevića koji nam je rekao da će za izlazak na lokalne izbore znati kada odbor donese zvaničnu odluku.

Koalicija "Jak lokal, jaka Srbija - Ljubiša Stokić" izlazi na lokalne izbore u Požarevcu. 

Koaliciju čine Građanski pokret i Socijal demokratska stranka. Ljubiša Stokić ispred koalicije smatra da je bojkot samo jedan vid borbe.

Međutim,  ne smemo  naše glasače da ostavimo u političkom  vakuumu i da im predamo Grad bez borbe. Obezbedićemo da Požarevac opet bude dostojno mesto za život, rekao je Stokić.

Foto: Fb/printskrin

Udruženje građana “Iskorak” izlazi na lokalne izbore. To je potvrdio predsednik “Iskoraka”, Zvonimir Blagojević.

Izlazimo na izbore zato što smo mi udruženje gradjana koje je eliminisano sa prošlih izbora i ako ne učestvujemo preti nam gašenje. Još je važnija činjenica da na lokalu, pogotovo kod nas, niko nema posebnu prednost kod medija, a ostalo što se tiče raznih krađa vlasti je tako kako je već godinama unazad.”

Foto: Zvonimir Blagojević 

Predsednik GO Demokratske stranke Zlatko Miladinović rekao je za Boom 93 da je Gradski Odbor DS doneo odluku o izlasku na lokalne izbore.

"Iako svi vrlo dobro znamo da su izborni uslovi nepravedni, spremni smo da zajedno sa drugim strankama opozicije sa lokala učestvujemo na izborima. Očekujemo dobar rezultat i mogućnost da menjamo sistem, koji se mora što pre promeniti. Demokratska stranka je prethodne izbore bojkotovala, sada je vreme da biramo borbu."

Foto: Boom93/M. Veljković – Zlatko Miladinović, Demokratska stranka

Podsetimo,  poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima, čime je omogućeno da lokalni izbori u gradovima u kojima nisu održani u decembru, budu spojeni sa već raspisanim izborima za gradsku vlast u Beogradu, koji će biti održani 2. juna.

Usvojenim izmenama rok za raspisivanje lokalnih izbora pomera se sa 120 na 150 dana pre isteka mandata, a od dana raspisivanja do dana izbora ne može proći manje od 30 dana, umesto 45 kako piše u aktuelnom zakonu.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavno je saopštila je da će svi lokalni izbori koji su trebali da se održe u julu i avgustu biti raspisani 2. juna, zajedno sa izborima za Skupštinu grada Beograda.