Politika

Bilčik Srbiji obećava milijarde iz EU, pod uslovom da…

N1/Printscreen

N1/Printscreen

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da Srbija kao najveća zemlja u regionu ima šansu da dobije milijarde evra iz Fonda za rast Zapadnog Balkana i da zbog toga treba da se posveti neophodnim reformama.

Što se zemlja više posveti reformama, usklađivanju sa Evropskom unijom i ciljevima pristupanja, to će više novca dobiti, rekao je Bilčik.

„Mislim da Srbija ima dobre šanse da dobije veliki deo novca, jer je najveća zemlja Zapadnog Balkana“, kazao je Bilčik i dodao da je uslov za odobravanje sredstava napredak u procesu pridruživanja, što podrazumeva domaće reforme, napredak u dijalogu sa Prištinom i usklađivanje sa spoljnom politikom Evropske unije.

Istakao je da će prvi naredni test za našu zemlju biti predstojeći lokalni izbori 2. juna i naveo da će institucije Evropske unije pratiti na koji način se vodi predizborna kampanja.

Posle današnje odluke Evropskog parlamenta da odobri Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan, koji regionu omogućava pristup fondu od šest milijardi evra, Bilčik je rekao da je sada sve na budućoj Vladi Srbije, dodavši da misli da će za nju to biti veliki izazov.