Društvo

Gačević: Gitarijada dobija obrise pravog festivala, traje dva dana -1. i 2. maja

Nakon dugi niz godina Majska gitarijada u Požarevcu dobija obrise jednog pravog festivala. Od ove godine na organizacijonom odboru smo došli do zaključka da proširimo Gitarijadu na još jedan dan, rekao je za Boom 93 Bojan Gačević, urednik Centra za kulturu Požarevac.

Program Majske gitarijade biće održan 1. i 2. maja. Lokacija je na stadionu za male sportove, pored Sportskog centra, gde postoje svi uslovi za održavanje jednog ovakvog rock'n'roll skupa. Prvog dana su bendovi sa nešto tvrđim, žešćim zvukom, dok drugog dana ulazimo već u neke druge muzičke vode gde imamo neki lagani i opušteniji zvuk.

Gitarijada je stvarno postala brend ovoga kraja i postala jedna od najznačajnijih rock'n'roll događaja u ovom delu Evrope. Ono što je zanimljivo za našu požarevačku Gitarijadu je što se sastoji iz nekoliko delova. Prvog maja publika će imati priliku da sluša fenomenalne bendove koji su se do sada pokazali na raznim festivalima, rekao je Gačević za Boom 93.

Tog dana od 18 sati, sviraće beogradski bend Rihter, pobednik prošlogodišnje Gitarijade. Rihter otvara ovogodišnju gitarijadu. 

U revijalnom delu zatim sviraju bendovi Majkan iz Apatina, Divert i Gajbraš iz Požarevca,  a glavne zvezde večeri, bend Goblini,  jedan od trenutno najvećih punk rock bendova.

Foto: Goblini

Goblini su napokon u Požarevcu i to je baš zbog toga što mi možemo da taj koncert i tu gitarijadu održimo u nekim večernjim časovima. Dakle, da bude pravi koncert. Na staroj lokaciji to nismo nikako mogli, nismo imali ni dozvolu, što je normalno zbog blizine reke. Sada je gitarijada pravi festival. Svirka se 1. maja završava oko ponoći.

Drugi dan, 2. maja počinje takmičenjem neafirmisanih bendova koje kreće negde oko 15:30h. Odlučeno je da učestvuje 10 bendova, od 25, koliko se prijavilo na konkurs. 

U  revijalnom delu učestvuju “Glasovi iz unutrašnjosti”, jedan odličan bend, čiji član je požarevljanin, ostali su novosađani i ono što je najzanimljivije, po čemu su oni dosta poznati,  je pesma koju sviraju i pevaju na vlaškom jeziku u rege maniru. Zatim Aman Zaman bend, i na kraju atrakcija iz našeg kraja, bend Čvrge.

Nakon toga sviraće jedan od najznačajnijih mladih bendova, a to je bend Artan Lili.  

Foto: Braca Nadeždić

Artan Lili je bend koji je pre 5 godina dobio nagradu Milan Mladenović, pobedio je na konkursu za najbolji mladi bend. Artan Lili svirkom zatvara gitarijadu, koja bi trebalo da traje do ponoći.

Novčane nagrade za takmičarske bendove biće na nivou prošlogodišnjih. Bend koji osvoji prvo mesto dobiće 120 hiljada dinara, drugo mesto 80 hiljada, a treće 50 hiljada dinara. 

Podsetimo, prošle godine Majska gitarijada premeštena je sa Moravske lagune na stadion malih sportova kod Sportskog centra. Ova informacija je prošle godine izazavala burne reakcije. Međutim, ispostavilo se da je ovaj potez bio dobar, najviše bendovima, kako zbog infrastrukture koju im ovaj prostor nudi, tako i zbog bolje obezbeđenosti  i blizine centra grada.