Sport

Preminuo legendarni menadžer Velibor Džarovski Džaro

FOTO: Printscreen/Youtube

FOTO: Printscreen/Youtube

Čuveni menadžer, Velibor Džarovski, čovek kog su zvali "kraljem nameštaljki", preminuo je u 75. godini života, posle kraće bolesti, a vest je potvrdila i porodica.

Urbane legende o ovom harizmatičnom spletkarošu i dan danas se prepričavaju.

Popularni Džaro je i po sopstvenim priznanjima u nekadašnjoj Jugoslaviji namestio više desetina fudbalskih utakmica.

Sredinom 2015. godine je u jednom intervjuu pozitivno odgovorio na pitanje da li u Srbiji i danas ima dogovorenih utakmica.

Džarovski je inače bio i menadžer mnogim estradnim zvezdama, zastupao je Zdravka Čolića i Bijelo Dugme, Mišu Kovača, Terezu Kesoviju i mnoge druge.

Organizovao je i brojne koncerte, a nikada nije krio da je tokom svog života nameštao sportske utakmice.

Prva koju je namestio bila je između Jugokokte i Tikveša, a platio je 500.000 dinara da se odigra onako kako je on zamislio. Verovali ili ne, uspeo je da sredi da se jedan meč niželigaša u Makedoniji završi rezultatom 134:0. Bio je to susret Leskoec – Velgošti, koji se odigrao davne 1971. godine.

„Kralj nameštaljki“ je u istom onom intervjuu iz 2015. godine, objašnjavao kako su se dogovarali rezultati utakmica.

„Postoje nameštene utakmice, u to su uključeni svi. I uprave, stručni štabovi i igrači, odnosno lažirane utakmice, sa time je upoznato nekoliko igrača. Ko to danas radi? Svi! Nameštaju političari koji su na vlasti, a uključeni su u rad klubova. Oni rade to zbog svoje promocije. Moguće je da najbolji igrač na terenu namesti utakmicu. Onaj ko zna da gleda, lako može da utvrdi da je utakmica nameštena“, rekao je Džarovski te 2015. godine.