Društvo

Dan borbe protiv malarije

FOTO: Pexels

FOTO: Pexels

Svetski dan borbe protiv malarije, koji se obeležava svake godine 25. aprila, predstavlja ključni momenat za globalnu zajednicu u borbi protiv ove bolesti koja i dalje predstavlja jedan od vodećih uzroka smrti i bolesti širom sveta. Tema ovogodišnjeg dana je "Vreme je da isporučimo nultu malariju: investirajmo, inovirajmo, implementirajmo", što naglašava potrebu za hitnim delovanjem i dodatnim ulaganjima kako bi se maksimalno iskoristili dosadašnji napori i ostvario napredak u eliminaciji malarije​, prenosi World Health Organization (WHO)

Uprkos značajnim napretkom postignutom prethodnih decenija, globalna borba protiv malarije suočava se sa brojnim izazovima. Finansijski jaz između potrebnih i dostupnih sredstava se širi, sa evidentnim nedostatkom od 3,8 milijardi američkih dolara u 2021. godini. Ovo ukazuje na potrebu za boljim ciljanjem raspoloživih sredstava, posebno prema najugroženijim populacijama koje imaju otežan pristup zdravstvenim uslugama, prenosi World Health Organization (WHO)

Inovacije igraju ključnu ulogu u prevenciji i lečenju malarije, sa razvojem i masovnom primenom brzih dijagnostičkih testova, mreža tretiranih insekticidima i kombinovanih terapija zasnovanih na artemisininu​.

Pored toga, istraživanja novih proizvoda, kao što su nove vrste mreža i genetski modifikovani komarci, obećavaju napredak u kontroli širenja bolesti​.

S obzirom na to da afrička regija WHO nosi najveći teret bolesti, sa procenjenih 95% svih slučajeva malarije i 96% smrtnih ishoda, fokus je na strategijama koje ciljaju najosetljivije grupe, uključujući decu mlađu od pet godina koja čine skoro 80% smrtnih slučajeva od malarije u Africi​.

Globalna zajednica se danas okuplja ne samo da obeleži napredak već i da apeluje na svetske lidere i partnere da investiraju u programe borbe protiv malarije, inoviraju u razvoju novih rešenja i implementiraju nacionalne strategije kako bi se ubrzao napredak i dostigao cilj eliminacije malarije do 2030. godine​, prenosi Endmalaria.

Obeležavanje Svetskog dana malarije predstavlja priliku da se osvetli važnost kontinuiranog političkog angažovanja i finansijskih ulaganja u borbi protiv malarije, kao i potreba za integracijom inovativnih i održivih pristupa u nacionalne programe