Društvo

U prva tri meseca ove godine 3,7 miliona tona pretovarenog tereta na rekama u Srbiji

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Agencija za upravljanje lukama Srbije objavila je danas da je u prva tri meseca ove godine zabeležila 3,7 miliona tona pretovarenog tereta na rekama u Srbiji, što je za deset odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Najčešće pretovarana roba su šljunak, pesak i kameni agregati, sa učešćem od 32 odsto u ukupnom pretovaru, navedeno je u saopštenju.

Na drugom mestu su nafta i naftni derivati sa 16,5 odsto učešća, a ostali rasuti tereti, odnosno mineralna đubriva i industrijska so, na trećem sa 11,8 odsto učešća.

Žitarice su na četvrtom mestu i u ukupnom pretovaru u prvom kvartalu ove godine su učestvovale sa 11,2 odsto, dok je ugalj na petom mestu sa 10,5 odsto.

Najveći rast zabeležen je kod žitarica, gde je nakon dužeg nepovoljnog perioda, u prva tri meseca ove godine pretovareno 412.000 tona, dok je 2023. godine u istom kvartalu pretovarena 31.000 tona ove vrste robe.

Pretovar šljunka, peska i kamenih agregata veći je za 56 odsto u poređenju sa prva tri meseca prošle godine, prevashodno, kako je navedeno, zbog realizacije infrastrukturnih projekata Vlade Srbije.

U međunarodnom putničkom saobraćaju Agencija je do 1. aprila evidentirala 24 pristajanja kruzera i 3.509 putnika.

Broj putnika bio je veći za tri odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Najviše pristajanja ostvareno je u Beogradu – devet.

U Novom Sadu zabeleženo je šest pristajanja, u Golupcu pet, dok su u Donjem Milanovcu ostvarena četiri pristajanja.

Očekuje se da će u ovogodišnjoj nautičkoj sezoni broj putnika porasti za deset odsto, odnosno da će Srbiju sa kruzera posetiti 200.000 turista.