Društvo

Novinarska udruženja osudila pretnje smrću novinarima N1

Pixabay ilustracija/novinari

Pixabay ilustracija/novinari

Mreža SafeJournalists i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), kao deo ove mreže, i Udruženje novinara Srbije (UNS) osudili su pretnje redakciji portala N1, koje su stigle u komentarima na veb stranici.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas od nadležnih da otkriju i kazne odgovorne za pretnje upućene novinarima N1 posle objavljivanja teksta o boravku predsednika Srbije Aleksandra Vučića u SAD povodom sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Apel na nadležne institucije da hitno reaguju i reše ovaj slučaj poslalo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), a SafeJournalists mreža, koja predstavlja medijske profesionalace na Zapadnom Balkanu, pridružila se svom članu NUNS-u i pozvala nadležne da što pre pronađu i sankcionišu osobu koja je uputila pretnje i da na taj način pošalju jasnu poruku da staju u zaštitu novinara.

SafeJournalists mreža će informisati relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane, jer je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, dodaje se u saopštenju.

Programski direktor N1 Igor Božić rekao je za UNS da je redakcija N1 u četvrtak dobila pretnje u komentaru na video-prilog i tekst o boravku predsednika Srbije u Americi povodom sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Novinarima N1 je, kaže Božić, prećeno „da će uskoro biti likvidirani, neutralisani i da od njih neće ostati ništa“. Redakcija nazvana „najgorom bandom“, „plaćenim izdajnicima od stranih sila moći“, a u komentaru je pisalo i da „odavno javno istupaju prema srpskom narodu i vlast“.

U komentaru se navodi i da „zlikovaca ima više“ i pominju se i mediji Nova S i Danas, rekao je Božić i dodao da su pretnje odmah prijavili Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

„Pozvali su nas danas iz Tužilaštva i obavestili da sprovode procedure u vezi sa prijavom. Ovo nije prvi put da redakcija N1 dobija ovakve pretnje, sličan slučaj desio se pre nekoliko nedelja kada smo objavili vest o otkrivanju plantaže marihuane na severu Kosova. I tada smo obavestili Tužilaštvo, ali evo do danas nismo dobili povratnu informaciju“, kazao je Božić.

On je dodao da su moderatori sajta N1 uočili komentare koji su sinoć stigli, ali da ih redakcija nije objavila.

Udruženje je pozvalo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da pretnje smrću koje su dobili novinari N1 shvati ozbiljno i da brzo pronađe odgovorne, istakavši da su zastrašivanja i pretnje novinarima neprihvatljivi i da vinovnici ovakvih verbalnih napada moraju da snose odgovornost.