Politika

Mnogo sastanaka, a još nijedan ispunjen i sproveden zahtev za slobodne i fer izbore

Foto: N. Stojićević/Boom93

Foto: N. Stojićević/Boom93

Pošto je raspisala izbore, predsednica Skupštine održala je novi sastanak s opozicijom koja bi, kako je dogovoreno, tokom vikenda trebalo da podnese predlog zakona, kojim bi se građanima koji su promenili prebivalište u prethodnih godinu dana onemogućilo da glasaju na novoj adresi.

Za danas planiran sastanak sa predstavnicima javnih medijskih servisa ipak je odložen. Naše pravo da znamo sve svelo se i na to da saznamo da čelnici RTS-a, kako kaž,u ne vide potrebu da učestvuju u dijalogu vlasti i opozicije, piše N1.

„U pozivu je navedeno da će poslaničke grupe imati priliku da iznesu svoje viđenje o izveštavanju javnih servisa sa čime smo mi već veoma dobro upoznati jer pažljivo pratimo i skupštinska zasedanja i sve izjave svih relevantnih političkih faktora u zemlji, te ne vidimo potrebu za našim prisustvom na takvom sastanku“, navodi se u odgovoru Radio-televizije Srbije.

Iz Skupštine Srbije ipak stiže najava da će sastanak s predstavnicima RTS i RTV biti održan u ponedeljak. Pitanje je, međutim, da li su javni servisi prava adresa za pozivnicu Ane Brnabić, ili je to ipak REM.

„Odgovor je ponižavajuć za Skupštinu jer trebalo je pravno da obrazlože zašto oni ne treba da dođu u Skupštinu, jer ja mislim da oni ne treba da dođu na taj sastanak iz razloga što javni servisi i bilo koji mediji nema obavezu da se pojave na sastanku koji za osnovu ima da se razgovara o medijskim uslovima i primeni medijskih zakona“, smatra Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja.

Poslanici opozicije koji izlaze na izbore poručuju da svi građani znaju kako funkcioniše RTS i da vlast nad celim programom ima punu kontrolu.

„Neprihvatljivo je da javni medijski servis, gde mi paćamo pretplatu, predstavlja uslužni servis SNS-a, propagandno sredstvo za ispiranje mozga građanima Srbije i oružje za satanizaciju političkih oponenata ovog režima. Suzana Vasiljević i Aleksandar Vučić sa Andrićevog venca uređuju RTS i to je opšte poznata stvar“, rekao je poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Da na uređivačku politiku RTS-a najveći uticaj ima SNS smatra i Radomir Lazović.

„Da se ne pravimo sad naivni, to je ono što se dešava. Možda oni i nisu spremni za taj razgovor, možda misle i da ne treba da ga bude, ali mi mislimo, građani misle, celo društvo misli da oni rade loše i ja mislim da nema potrebe da se ne iskoristi ova prilika da se njihov rad poboljša“, ocenio je Lazović.

Iako je od 1. aprila održavano više sastanaka vlasti i opozicije, još nijedan zahtev za održavanje fer i poštenih izbora nije usvojen i sproveden.