Ekonomija

Gde se najviše isplati da napunite rezervoar i da li je u Srbiji najskuplje?

Pixabay/ ilustracija gorivo

Pixabay/ ilustracija gorivo

Šest vezanih neradnih dana tokom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika idealna su prilika za kraće putovanje.

Mnogi građani Srbije kao vid prevoza za odlazak na bliže destinacije biraju automobil.
 
N1 prenosi detaljan pregled cena benzina od 95 oktana i evrodizela, preračunate po zvaničnom srednjem kursu evra, u zemljama u koje turisti iz Srbije tokom prolećnih praznika najčešće putuju kolima, kao i savete kako da troškove goriva svedete na minimum.

Crna Gora
 
Benzin od 95 oktana u Crnoj Gori je neznatno jeftiniji nego u Srbiji i košta 1,64 evra, dok je cena evrodizela u toj državi niža za skoro 30 evrocenti – 1,48 evra.
Ako put crnogorskog primorja idete preko Bosne i Hercegovine, preporučuje se da rezervoar napunite u Republici Srpskoj, jer se na tamošnjim pumpama osnovni benzin i evrodizel mogu pronaći već po ceni od 1,32 evra.
 
Grčka
 
Ukoliko planirate da praznične dane provedete u Grčkoj, a putujete automobilom, najisplativije je da rezervoar napunite u Severnoj Makedoniji, gde osnovni benzin od 95 oktana košta 1,42 evra, a evrodizel 1,24.
 
U Srbiji je cena viša i preračunata u evro iznosi 1,69 za benzin i 1,76 za evrodizel. Pogledajte i cene goriva koje će vas dočekati u Grčkoj – benzin BMB 95 u proseku košta 1,98 evra, a dizel 1,71 evro.
 
Mađarska i Austrija
 
Građanima koji su kao prazničnu destinaciju odabrali Budimpeštu ili neko drugo mesto u Mađarskoj, ukoliko putuju kolima isplativije je da gorivo sipaju u toj zemlji, gde benzin BMB 95 košta 1,63 evra, a evrodizel 1,64 evra.
 
Isti savet važi i za one koji planiraju da posete Beč ili neki drugi austrijski grad, jer je na tamošnjim pumpama cena osnovnog benzina 1,76 evra, koliko košta i evrodizel.
 
Hrvatska, Slovenija i Italija
 
Ako putujete u Hrvatsku, Sloveniju ili Italiju, preporuka je da evrodizel "do čepa" natočite u Hrvatskoj (1,45 evra), dok je cena benzina u Hrvatskoj i Sloveniji trenutno identična – 1,56 evra.
 
Ukoliko u Hrvatskoj rezervoar punite na pumpama kompanije INA, obratite pažnju na to koje gorivo sipate jer su benzin od 95 oktana i evrodizel sa oznakom Class Plus Expert skuplji za 30 do čak 50 centi.
 
Važno je napomenuti da u Sloveniji važe posebne, znatno više cene goriva na pumpama duž auto-puteva, pa ukoliko točite gorivo uradite to na benzinskoj stanici u nekom od obližnjih mesta.
 
Ako vas put vodi dalje ka Italiji, treba da znate da su u toj zemlji cene goriva znatno više nego u Sloveniji – benzin je 2,01 evro, a dizel 1,89 evra. Preporuka je da rezervoar napunite u Sežani, nadomak granice sa Italijom, jer je nekoliko pumpi u tom mestu locirano na svega nekoliko stotina metara od auto-puta.