Muzika

Oživljavanje legendi: “Yadac” kao novi talas rok muzike u Smederevskoj Palanci

Foto: Yadac, privatna arhiva

Foto: Yadac, privatna arhiva

Smederevska Palanka slobodno može da se pohvali svojom dugom i bogatom istorijom rok muzike. Ova opština je u prošlosti ugostila mnogobrojne talentovane muzičare koji su svojim zvukom već od 80-ih godina građanima pružali dobar provod, a samim tim je omogućeno da kvalitetna i jedinstvena muzika ne ode u zaborav. Shodno tome, jedan od bendova koji doprinosi tome da se tradicija održi dok u isto vreme neguje tvrd zvuk jeste “Yadac”, grupa ljudi koja svojim pristupom i kreativnošću postavlja nove standarde.

Reč koja opisuje formiranje samog benda, ali i njihov neobičan naziv jeste spontanost. Kako za Boom93 otkriva Dušan Kaličanin koji je ujedno i gitarista ovog benda, ime je došlo samo od sebe, a u tome im je pomogla izreka “Da li znaš za jadac?”. Njihov šaljiv pristup muzici im istovremeno omogućava da slušaocima zagolicaju maštu tako što ih konstantno drže u nedoumici pitajući se da li su ozbiljni ili ne. “Džemovanje” u improvizovanoj prostoriji za probe je ove članove dodatno zbližilo. Iako su se svi dobro poznavali, na početku nisu planirali ništa ozbiljnije, međutim prethodno iskustvo sa bendovima, lepa prihvaćenost publike u kombinaciji sa njihovim neosporivim talentom su zaslužni za zvanično oformljenje benda.

Ono što ovu grupu talenata odvaja od drugih je to da oni zapravo nisu žanrovski definisani. Kako naš sagovornik navodi, tu ima svega, od zabavnih tema preko umetničko-filozofskih pa sve do buntovnih pesama. Interesantno je to da na početku zapravo nekada nije ni bilo teksta, već je glavni vokal citirao smešne klipove poznate širokoj masi ljudi. Za stvaranje novih numera zaslužna je proba. Kada se prepozna da nešto dobro zvuči to se razrađuje i kreće se sa aranžiranjem. Spotovi dolaze kasnije, ali uz pomoć odličnog vizuelnog umetnika u bendu, ideja uvek ima. Dakle, prave reči za njihovo stvaralaštvo jesu spontanost i improvizacija.

Na pitanje da li lokalna sredina prepoznaje njihovu umetnost, Dušan Kaličanin nam je otkrio sledeće:

“Da. Smederevska Palanka je nekim čudom još od 80ih pa do danas važila za rock centar, i ovde je uvek bilo dobrih rock klubova i redovnih svirki. Mi smo im posebno interesantni, jer nas svi znaju iz tih klubova, i jako im je bilo čudno i zanimljivo što smo sad bend, pa još i dobar. Najiskrenije, imamo veliku podršku sredine, a i starijih kolega rock muzičara koja nam posebno puno znači.”

Kako gitarista kaže, danas je premalo mladih bendova koji bi trebalo da predvode rok scenu, iako izražava neizmerno poštovanje prema “Ex-Yu” grupama. Pored par fenomenalnih bendova, Kaličanin navodi da muzička scena kao što je nekada bila više nije toliko zastupljena.

Iako su otvoreni za saradnje, i rado se odazivaju na iste, trenutno ne planiraju da izbacuju album. Kao razlog tome navode da je to danas zastarela stvar, ali ujedno i velika investicija. Međutim, ono što planiraju jeste da kada objave dovoljno “singlova” sve to izbace na jednom mestu, a na to može da se gleda ili kao na album ili na kompilaciju pesama.

Ono što ovaj bend održava jeste ljubav prema muzici, sviranju i druženju. Sebe u budućnosti vide kao bend koji redovno svira u svim bitnim rok klubovima u Srbiji kao i na većim muzičkim festivalima. Kao poruku slušaocima prenose: “Dođite na naš koncert, garantujemo dobru zabavu. Pitajte one koji su već bili.”

A da li vi znate za jadac? Ukoliko želite da podstaknete i podržite zvuk koji ovaj bend plasira, možete poslušati njihov novi “singl” ovde, a na nama samo ostaje da ovim talentovanim ljudima poželimo svu sreću i uspeh u daljem stvaralaštvu.

Piše Aleksandar Antonijević, dopisnik Boom93 iz Smederevske Palanke