Moj grad

Kako se voli škola - gimnazijalci u poseti Slovenskoj Bistrici (FOTO)

Foto: Smilja Sinđelić

Foto: Smilja Sinđelić

„Provođenje vremena u drugoj zemlji sa ciljem učenja, odnosno usavršavanja i rada trebalo bi da postane standard, kao i poznavanje dva strana jezika pored maternjeg“. Ovo je ideja vodilja programa Erazmus + K1 koja sažima opšte ciljeve i prioritete za period od 2021 do 2027. godine, a bitna stavka i suština Erazmus projekata je interkulturalno učenje, što podrazumeva ulazak u drugu kulturu i učenje posmatranjem i učestvovanjem. U okviru Erazmus projekta „Priprema, pozor, MATURA, sad“ petnaestoro gimnazijalaca i sedam profesora iz Velike Plane boravilo je sredinom aprila deset dana u Sloveniji. Oni su bili gosti Srednje škole u Slovenskoj Bistrici, u okviru koje postoje dva gimnazijska odeljenja.

Cilj  projekta bio je upoznavanje sa realizacijom Državne mature, kao i razmena iskustava sa učenicima i profesorima ove škole.

Učenici koji su učestvovali u ovom projektu odabrani su na osnovu svojih interesovanja, motivacionih pisama i prijava, kao i na osnovu praćenja njihovih profesora.  Među njima je najviše bilo učenika prvog razreda, jer će oni do kraja srednje škole imati najviše vremena da stečeno iskustvo podele sa svojim drugovima i drugaricama i primene ih u praksi.

Foto: Smilja Sinđelić

Sa kakvim utiscima su se vratili sa ove „radne ekskurzije“ pitali smo Smilju Sinđelić, školsku psihološkinju u planjanskoj Gimnaziji,  jednu od voditeljki ove grupe i koautorku projekta kojim je škola konkurisala za projekat.

„Utisci su fantastični!  I učenici i mi profesori smo još uvek pod utiskom svega što smo videli i naučili. Moram da napomenem da su naši učenici pošli malo nespremni, bez ideje šta će to tamo tačno da vide i rade, ali su se odmah uklopili i pokazali zavidno znanje i snalažljivost. 

Znate već, svi smo mi skloni da kažemo kako deca ne vole školu, ali posle ovakvih gostovanja shvatimo da to uopšte nije tačno. Mladi  ne vole ovakvu klasičnu školu koju pohađaju, ali bi veoma voleli školu u kojoj bi mogli da razgovaraju, da im se nastava približi i da im bude jasno gradivo koje uče.  

Naši učenici su zaista bili oduševljeni načinom rada u školi koja nas je ugostila i gde su nekoliko dana praktično imali status redovnih učenika. Pokazali su veliko interesovanje za način na koji mladi Slovenci uče i savladavaju gradivo, a mi smo shvatili da naša deca imaju znanje, ali da nedostaje učenje o načinu kako da to znanje iskoriste na odgovarajući način.“

Foto: Smilja Sinđelić

Moja sagovornica pojašnjava da slovenački školski sistem prosto tera učenike da aktivno učestvuju u nastavi. Postoji i klasična nastava, ali nije dominantna. Insistira se na tome da se gradivo savladava  aktivnim učešćem na času, razgovorom i suprotstavljanjem mišljenja ako predmet to dozvoljava, a ne prostim „bubanjem“ kod kuće. Na taj način se do polaganja mature stiže bez stresa i učenja u zadnji čas, sa temeljno savladanim gradivom i usvojenim znanjem koje neće da „izvetri“ posle nedelju dana.

Foto: Smilja Sinđelić

Inače, u Srednjoj školi u Slovenskoj Bistrici mobilni telefoni mogu da se koriste samo u nastavne svrhe.  Učionice su prostrane i svetle i svaka je opremljena svim potrebnim nastavnim sredstvima. Škola je besprekorno čista, učenici se izuvaju i u školi nose papuče. Imaju muzičku sobu, sprave za vežbanje, trpezariju, modernu sportsku salu. I pauzu za ručak, iliti veliki odmor od čak 45 minuta.

Foto: Smilja Sinđelić

I upravo ovde dolazimo do zaključka da su našem školskom sistemu potrebne suštinske promene. Potrebno je uložiti mnogo više novca u škole, obezbediti dovoljno adekvatnih nastavnih sredstava, edukovati nastavni kadar, poraditi na školskom programu i prilagoditi ga današnjim mladim ljudima kako bi odlazak u školu bio zadovoljstvo i za učenika i za nastavnika.

Pošto se projekat „Priprema, pozor, MATURA, sad“ odnosi na polaganje opšte, takozvane državne mature, za koju se naša gimnazija zalaže, a čije se uvođenje iz raznih razloga stalno odlaže, naši profesori razgovarali su sa slovenačkim kolegama o potrebi uvođenja iste u školski sistem. U Sloveniji je ova matura obavezna, tako da su domaćini  svojim iskustvom bili od pomoći planjanskim profesorima pri osmišljavanju i dizajniranju buduće mature u našoj školi.

Foto: Smilja Sinđelić

Boravak u Sloveniji tim je iskoristio da poseti Ljubljanu i Maribor, a zadnjeg dana ljubazni domaćini odveli su ih i u obilazak Graca. 

Piše Biljana Marjanović, dopisnica Boom93 iz Velike Plane