Kultura

Mina Lazarević i Ljubomir Bandović: Mi vraćamo ženu ženi i muškarca muškarcu (VIDEO)

Foto: Anica Radosavljević

Foto: Anica Radosavljević

Razgovarali smo sa glumicom Minom Lazarević i glumcem Ljubomirom Bandovićem nakon ovacijama ispraćene predstave "Čorba od kanarinca", koja doživljava decenijsko izvođenje.

Podelivši utiske i oduševljenje sinergijom na sceni, kao i kontrastom uloga koje čine savršeni spoj, nisu krili da su osetili ljubav od strane publike u Smederevu.

U režiji Staše Koprivice, a po tekstu Miloša Radovića, imali smo prilike da gledamo "generalnu probu braka". Pitali smo ih da li je danas brak prevaziđena forma i kao i njihova igra na sceni, odgovori su bili usklađeni:

"Mi smo tu da kažemo da nije. Možda se tradicija malo gubi, pritiskom sa raznih strana. Imate ispred sebe dva dinosaurusa, koja su jako tradicionalna, dva raka, koja su izuzetno porodična." (Sad ona govori privatno o njoj i meni, dodao je Ljubomir) "Sem ljubavi o kojoj govori ova divna ljubavna priča, mi ovde postavljamo razna pitanja vezana upravo za tradiciju, odnose, negovanje tih odnosa, komunikaciju, poštovanje i ako smo dali neke ponuđene odgovore, rešenja, ne odgovaramo mi na pitanja, ali ovo je jedna od mogućih verzija", rekla je kroz osmeh Mina.

"Brak je sada u ovom vremenu devalviran i postao je nešto što služi nekima kojima nije potreban uopšte, a sve je učinjeno da bračna zajednica, tj. porodična zajednica bude uništena, zato što kad uništiš tu vrstu nukleusa, onda lako manipulišeš ljudima. Prodaja neke lažne emancipacije, što muške, što ženske, čak u jednom momentu kažem 'Znamo mi muško je uvek krivo', živimo u vremenu kad šta god da se desi, ako je muškarac nešto uradio, trista pitanja, ako je žena uradila, onda nema pitanja. Mi vraćamo ženu-ženi i muškarca-muškarcu i vraćamo ih jedno drugom, jer jedno bez drugog teško da mogu da postoje", rekao je Bandović.

Ljuba kroz likove objašnjava na koji način se ljudi međusobno nadopunjuju i upotpunjuju.

"Živimo u svetu gde smetamo jedni drugima, valjda čekamo neki svet kad ćemo ponovo biti potrebni jedni drugima", zaključio je Ljubomir.

"Ono što je važno jeste da brak, odnosno venčanje, nije kraj, već tek početak nečega. Onoliko koliko čuvamo i negujemo to, toliko će da traje", dodala je Mina.

Sa uzbuđenjem, Ljubomir iščekuje emitovanje serije "Sablja" (prim. aut. sada već nagrađenu na Kanskom festivalu), dok se manje angažuje u pozorišnim predstavama zbog obaveza na snimanju. Sa druge strane, Mina proslavlja trideset godina karijere - nešto što nikada ne biste zaključili s obzirom na njen mladolik izgled - i aktivno učestvuje u pozorišnim predstavama, neretko obogativši ih svojim pevanjem. 

Pripremila Anica Radosavljević, dopisnica Boom93 iz Smedereva