Moj grad

Sajam zapošljavanja okupio veliki broj učesnika (VIDEO)

Foto: Jovana Dedić Marković

Foto: Jovana Dedić Marković

Filijala Smederevo Nacionalne službe za zapošljavanje u saradnji sa Gradom Smederevom organizovala je Sajam zapošljavanja u Centru za kulturu Smederevo.

Prijavljenih 18 poslodavaca predstavilo je preko 300 slobodnih radnih mesta, a među kojima je najviše za inženjere mašinske, metaloprerađivačke i elektro stuke, zatim bravari, električari, zavarivači, operateri u proizvodnji, konobari i kuvari, dizaličari, šivači tekstila, vozači, administrativni radnici.

Nezaposleni i poslodavci su na štandu Nacionalne službe za zapošljavanje mogli da dobiju sve informacije o aktuelnim programima NSZ za podsticanje zapošljavanja. 

Na terotiriji Smedereva, zaključno sa 31.03.2024. godine ukupan broj nezaposlenih iznosio je 2.597, što je smanjenje za oko 15% u odnosu na prethodnu godinu, dok je broj nezaposlenih na području celog Podunavskog okruga smanjen za 14,60%.

Nacionalna služba je 5. aprila ove godine raspisala 12 javnih poziva putem kojih će, u mere aktivne politike zapošljavanja biti uključeno više od 23.000 lica, a trajaće do 29. novembra. Težište će, kao i prethodnih godina, biti na teže zapošljivim kategorijama u koje spadaju: mladi u domskom smeštaju, hraniteljskim i starateljskim porodicama, lica bez srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, osobe sa invaliditetom, Romi i Romkinje.

Odziv nezaposlenih svih starosnih i socijalnih grupa je bio veliki što i dalje svedoči činjenici da je ovo, iako je stopa nezaposlenosti smanjena u odnosu na prethodne godine, i dalje oblast u koju treba ulagati.

Pripremila Jovana Dedić Marković, dopisnica Boom93 iz Smedereva