Društvo

Matić o presudi za paljenje Jovanovićeve kuće: Nasilje nad novinarima je ipak kažnjivo

Foto: A. Stepanović/Boom93

Foto: A. Stepanović/Boom93

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić rekao je danas, povodom pravosnažne presude u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, da je ta vest ohrabrujuća kao poruka da je nasilje nad novinarima ipak kažnjivo.

Matić je u pisanoj izjavi rekao da se posle više od pet godina suđenja i dve prvostepene osuđujuće presude, sa neizvesnošću očekivala odluka Apelacionog suda.  

"I pored činjenice da je u pitanju visoki funkcioner vladajuće partije SNS i predsednik opštine Grocka (Dragoljub Simonović), urađena je vrlo profesionalna i brza istraga, tužilaštva i policije. Mi iz Stalne radne grupe za bezbednost novinara te 2019. godine, pratili smo intenzivno istragu i podnošenje presude i pored velike zabrinutosti za odvijanje procesa, bili smo ohrabreni rezultatima, brzim podizanjem kredibilnog optužnog akta", rekao je Matić.

Kako je kazao, vrlo je značajna bila podrška i solidarnost medijske zajednice, u praktičnoj podršci porodici Milana Jovanovića, ali i profesionalnoj solidarnosti. 

"Posvećenost tužilaštva, i posebno tužioca Predraga Milovanovića, u pisanju i zastupanju optužnice, dovela je do prvostepene osuđujuće presude i pored vrlo snažnog tima advokata odbrane", ocenio je Matić.

Dodao je da je to vrlo značajna poruka ugroženim novinarima da nikada ne posustaju, medijskoj zajednici da mora biti solidarna "inače će nestati", kao i poruka političarima da nisu nedodirljivi. 

"Četiri godine zatvora za podstrekača, visokog funkcionera i političara, i isto toliko za plaćenog egzekutora, značajna je cena koju će morati da plate za bahatost, osećaj svevlašća i za osećaj da svako delo koje se čini za nosioce političkih funkcija i predstavnike vlasti može da bude plaćeno visokim kaznama", izjavio je Matić.

Dodao je i da su vrlo često kazne za prestupe vezane za ugrožavanje bezbednosti novinara oslobađajuće, ili su ispod zaprećenih.  

"Ova kazna nije pravedna jer je morala biti veća, ali kada se uzme u obzir krivično delo koje presuđuje Apelacioni sud, ona je pri maksimalnom iznosu", kazao je on.

Bivšeg predsednika Opštine Grocka Dragoljuba Simonovića Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na četiri godine zatvora jer je podstrekivao druge osuđene da zapale Jovanovićevu imovinu.

Sud je smanjio zatvorsku kaznu za godinu dana u odnosu na prvostepenu presudu. Simonoviću je izrečena i novčana kazna od 100.000 dinara.

Osim Simonovića, osuđen je i Vladimir Mihailović - na tri godine zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara, kao i Vladimir Novaković, na kaznu zatvora od dve i po godine, dok je Aleksandar Marinković, koji se nalazi u bekstvu, kao direktni izvršilac osuđen na kaznu zatvora od četiri godine i novčanu kaznu od 100.000 dinara.